Dolar 32,3852
Euro 35,0493
Altın 2.326,85
BİST 9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
13°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 18°C

OYUN BOZAN BİR BÜYÜK ADIM

OYUN BOZAN BİR BÜYÜK ADIM
8 Haziran 2021 19:21 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2021 19:24

SADECE Erzurum açısından değil, tüm Türk Coğrafyası açısından önem arzeden, her biri bir nüfus cüzdanı değerinde olan, koruma altında tutuldukları depolarda gün ışığına çıkartılmayı bekleyen taş eserlerinin sergilenmesi için umut doğdu. Kültür, Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Büyükşehir Belediyesi ile son derece önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti, söz konusu projeyi hayata geçirmek için, bakanlık onayı beklediklerini bildirdi.

İLK ADIMI AZİZİYE BELEDİYESİ ATTI

Birkaç yıl önce Aziziye İlçe Belediyesi tarafından, bir açıkhava müze oluşturmak amacıyla çalışma başlatılmış, asırlar öncesinden kalma kaya koçlar, mezar taş ve lahitleri, dağ, bayır, ilçe ilçe, köy köy dolaşılarak toplanmış; böylesi önemli bir çalışmayla “içinde altın var” yalanını yayarak kırılıp, parçalanmalarına zemin hazırlayan “Büyük Ermeni Oyunu” kısmen de olsa önlenmişti.

DEVREYE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GİRDİ

Taş eserleri müzesi yapmaktan sonraları vaz geçen Aziziye Belediyesi, Oğuzhan Türk koordinatörlüğünde topladığı taşları bir tutanakla Kültür, Turizm İl Müdürlüğü’ne devretti. Belediyeden teslim alınan taş eserleri, Üç Kümbetler’in yanında yaptırılan yeni yerine taşınacak olan Erzurum Müzesi ve bahçesinde sergilemeyi planlayan Kültür, Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, konuyla yakından ilgilenen Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçtiklerini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi’nin, hali nazırda kullandıkları hizmet binasına talip olduğunu kaydeden Cemal Almaz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“BİNA VERECEK, BİNA YAPTIRACAĞIZ!”

“- Biz, kurum olarak kullandığımız binayı yakın bir tarihte boşaltacak, yeni yerlerimize taşınacağız. Boşaltacağımız binayı bizden Büyükşehir Belediyesi istedi. Biz de kendilerinden taş eserleri müzesini yapmalarını talep ettik. Karşılıklı olarak anlaştık. Bize ait binayı Büyükşehir Belediyesi’ne devredebilmemiz için bakanlık onayı gerekiyor. Yazışmalarımızı yaptık, sonucunu bekliyoruz. Takas gerçekleşirse Büyükşehir Belediyesi bize, depreme dayanıklı olmadığı rapor edilen Erzurum Müzesi’nin yerine üç katlı bir bina yapacak, karşılığında da hizmet binamızı alacak. Büyükşehir, hizmet binamızın bulunduğu bölgede de geniş tabanlı bir sosyal tesis yapmayı planlıyor.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜYÜĞÜ OLACAK

Hali hazırda envanterlerinde 600 kadar taş eser bulunduğunu, bu eserlerin hem açık alanda ve hem de kapalı bir mekanda sergileneceğini vurgulayan, bu iş için de Atatürk Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı ile çalıştıklarını kaydeden Müdür Almaz, “Türkiye’nin en büyük taş eserleri müzesini yapmak için yola çıktık. Heyecanımız bizi kamçılıyor. Her biri bu toprakların Türkler’e ait olduğunu kanıtlayan  belge niteliğinde olan taş eserleri, bu toprakların kendilerine ait olduğunu iddia eden, soykırım yalanlarıyla da dünyayı ayağa kaldıran Ermeni diyasporasının oyunlarını bozacak. Müze bahçesinin zamanla yetersiz kalma ihtimali var. Çünkü durmadan taş heykelleri topluyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde Şenkaya’nın dağlık alanında en az 2500 yıllık olduğu tahmin edilen bir taşbaba heykeli daha bulundu. Müze bahçesinin hemen bitişiğindeki, mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığı’na ait, önceleri askeri gazino olarak kullanılan, şimdilerde atıl halde bulunan bir yer var. Orayı da alma gibi bir düşüncemiz var. Şayet aklımızdan geçenleri hayata geçirebilirsek, ölümsüz bir müzeyi de Erzurum’umumuza ve ülkemize kazandırmış oluruz” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.