Dolar 32,5430
Euro 34,8241
Altın 2.427,19
BİST 9.710,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

PAŞAPINARI’NDAN SU ALMAYIN

PAŞAPINARI’NDAN SU ALMAYIN
11 Nisan 2021 13:19

HER Ramazan, kendine özgü alışkanlıkları, gelenekleri ve yaşam biçimi ile çok özgün bir çehreye bürünen, kadayıf kuyrukları, yumurtalı pide mücadeleleri, sokak çeşmelerinin başında ortaya çıkan ilginç görüntüleriyle adından sıkça söz ettiren, sevsin-sevmesin her insanın hafızasında bu haliyle yer edinen; ancak  yaşanan salgın nedeniyle tüm alışkanlıklarından uzakta bir oruç ayı geçirmek zorunda kalacak olan vatandaşa bir uyarı da Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek’den geldi. Genel Müdür Ertek, vatandaşların özellikle iftar saatine doğru akın ettiği Paşapınarı’ndan bu yıl uzak durulmalarını önerdi, “Hasta olmak istemiyorsanız, değil pınarın suyunu içmek, elinizi bile yıkamayın” uyarısında bulundu.

Erzurum’da Ramazan gelerekleri arasında, sokak çeşmelerinden, özellikle de Pasinler yolu üzerindeki Paşapınarı’ndan bidon ve testilerle su taşıma işi farklı bir yer tutar. Tıpkı yumurtalı pide yaptırma ya da Akdağ önünde kadayıf kuyruğuna girme gibi bir geleneksel alışkanlığın her yıl tekrar edildiği, camilerinde mukabelelerin okunduğu, teravih namazlarının kılındığı Erzurum, çok uzun yıllardan beri süregelen yaşam şeklini bu yıl da yaşayamayacak olmanın hüznünü duyuyor.

SUYA DIŞKI KARIŞIYOR

Korona tehlikesinin her yönüyle hissedildiği Erzurum’da, havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan mevsim hastalıkları da insanların kafasını karıştırmaya yetiyor. Dışkı ve benzeri zararlıların karıştığı kar ve yağmur sularının tehlike yaşattığına dikkati çeken ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, vatandaşları sokak çeşmelerinden, özellikle de Paşapınarı’ndan uzak durmaya çağırdı. Paşapınarı’nın kaynağının belli olmadığını, çeşmenin arkasındaki geniş araziden sızan kar ve yağmur sularının pınarın rezervini oluşturduğunu belirten Ertek, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

HASTALIĞA DAVETİYE

“- O geniş alanlarda yüzlerce büyükbaş hayvan otluyor. Gerek bu hayvanların dışkıları, gerekse otların çürüyen kökleriyle ortaya çıkan ve insan sağlığını tehlikeli hale düşüren nitrat, ne yazık ki, bahar aylarında, yağışların bol olduğu, kar sularının eridiği günlerde Paşapınarı’nın suyunu tehlikeli hale getiriyor. Paşapınarı’nın, hele de Ramazan ayında ne çok ilgi gördüğünü bilen birisi olarak, yeni bir mübarek mevsimin başlangıcında ‘aman dikkat’ uyarımızı yapalım dedik. Vatandaşlarımız, sadece Paşapınarı’ndan değil, yeraltı suyu ile beslenen tüm çeşmelerden uzak dursunlar. Paşapınarı’nın suyu, yağışların azaldığı günlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ama şimdilerde suyu kullanmak demek, hastalığa davetiye çıkartmaktan başka bir işe yaramaz.”

ŞEBEKE SUYU EN GÜVENLİSİ

Vatandaşların, musluklarından akan şehir şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanabileceklerini yineleyen ve her türlü güvenceyi veren Genel Müdür Ertek, “Erzurum olarak ülkemizin sayılı, son derece modern, her türlü gelişmiş tekniğin kullanıldığı bir arıtma tesisine sahibiz. Belki, su ihtiyacımızı temin ettiğimiz Çat Barajı’nın da, tıpkı Paşapınarı su havzası gibi, açık alanda olduğu düşünülebilir. Ancak biz o suyu temizlemek için çok farklı aşamalardan geçiriyor, halkımızın kullanımına öyle sunuyoruz. Suyumuz çok temiz ve sağlıklı. Musluktan temiz su akarken, başka arayışlara girmek, hastalığa davetiye çıkartmakla eş anlamlıdır” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.