Dolar 32,5445
Euro 34,9707
Altın 2.428,30
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 22°C

PASİN OVASI SİZLERE ÖMÜR

PASİN OVASI SİZLERE ÖMÜR
23 Ekim 2021 11:35

BİR zamanlar verimli toprakları ile üretilen patatesinden ayçiçeğine, şeker pancarından lahanasına varıncaya kadar yığınla ürünü ile göz kamaştıran Pasin Ovası, bilinçsiz tarım ve kimyasallar yüzünden çoraklaştı, verim veremez hale geldi ve sonunda Hasankale köylüsü Sivas patatesine muhtaç hale geldi.

YERLİ ÜRÜNE İLGİ YOK

Tarımın son yıllarda bilinçsizce yapıldığı, ekimin keyfiyete dayalı hale geldiği, toprağın hoyratça kullanıldığı Pasin Ovası sonunda iflas etti. Çok uzun zamandan beri bölgenin patates deposu olarak bilinen Hasankale’de, fiyatı diğer şehirlerden getirtilen ürünlere oranla daha ucuza satılmasına rağmen yerli ürün patatese pek talip olmadığı da vurgulandı.

VERİM GİDEREK DÜŞTÜ

Ağır kimyasalların kullanıldığı Pasin Ovası’nın giderek çoraklaştığını belirten vatandaşlar, uygulanan yanlış politikalar yüzünden toprağın da o çoraklığa paralel olarak verimini kaybettiğini belirttiler.

YOKSULLUK GİDEREK ARTIYOR

Yaygın şekilde kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlar nedeniyle özelliğini kaybeden topraktan organik ürün alınamaz hale geldiğine dikkat çeken vatandaşlar, ekonomisi tarıma dayalı ilçede yoksulluğun, buna paralel olarak da göçün giderek arttığını iadede ettiler.

Demografik nüfus yapısının ilçenin doğal yapısına aykırı bir değişkenlik gösterdiği Pasinler’de başlatılan çevre dğzenleme ve yol yapım çalışmalarının da insanların sabrını zorlar hale geldiği, bitmek bilmeyen çalışmalar yüzünden çevre köylerden ilçeye geliş-gidişlerin de azaldığı, bunun da ilçe ekonomisine ciddi zararlar verdiği ifade edildi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.