Dolar 32,5196
Euro 34,9158
Altın 2.433,83
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Pts 23°C
Sal 21°C
Çar 14°C
Per 12°C

ŞENER TEMELLİ: TERCİH SİZİN YA SİGARA, YA DA!..

ŞENER TEMELLİ: TERCİH SİZİN YA SİGARA, YA DA!..
31 Aralık 2023 13:43 | Son Güncellenme: 31 Aralık 2023 13:46

ERZURUM‘un en eski kıraathanelerinden Yoncalık Semti’ndeki Temelli’yi bilmeyen, Temelli’de de Şener Temelli’yi tanımayan yok gibidir.

Erzurum’un tanınan simalarından, dönemin TRT Sanatçısı merhum Gıyasettin Temelli’nin üç oğlundan biri ve en küçüğü olan, kendine özgü yapısı ve davranışları ile hemen herkesin dikkatini çeken Şener Temelli ile, asırlık kıraathanenin bir köşesinde hem “tavşan kanı” çaylarımızı yudumladık ve hem de dikkat çeken hayat öyküsüne kulak verdik.

YÜZÜKLERİ ÇOK HAVALI

“Üç kardeşin en küçüğü” dediğimiz, şimdilerde iki torun sahibi bir dede olan, parmaklarındaki iri taşlı yüzükleriyle de dikkat çeken 58 yaşındaki Şener Temelli, hayatında hiç sigara kullanmamış, ancak “pasif içici” konumundan dolayı çok ağır bir hastalığın pençesine düşmüş, sonunda kendini ameliyat masasında bulmuş.

Hastalandığında “her şeyimizdi” dediği babasının hayatta olduğunu hatırlatan Şener Temelli, “Bende bayılmalar peyda oldu. Kendimden geçiyor, olduğum yere yığılıp kalıyordum. Bazen de burnumdan kan geliyordu. Doktora göründüm. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Erzurum’da o çapta bir ameliyat da yapılamazmış. Öner ağabeyim ile Ankara’ya gittik, Hacettepe Üniversitesi’nde ameliyat oldum. Riskin çok büyük olduğu önceden bize söylenmişti. Her şeyi göze aldık. Zaten başka çaremiz de yoktu. Rahmetli babam hiçbir masraftan kaçınmadı. Beynimin sağ tarafında oluşan kitle başarılı şekilde temizlendi. Doktorlar, sigara içilen yerde durmamam gerektiğini bana sıkı tembihlediler” diye konuştu.

Kıraathanenin o günlerdeki müşterilerinin tamamına yakınının sigara içtiğine dikkat çeken  Şener Temelli, hükümetin aldığı sigara içme yasağının en çok kendisini sevindirdiğini söyledi.

GELENEKLER AYNEN DEVAM EDİYOR

“Kıraathanede sigara içilmesini yasaklarsak müşteri kaçar” diye düşündüklerini, bu nedenle uzun yıllar içeride sigara içilmesine ses çıkartmadıklarını belirten, kıraathane müşterileri ile yakından ilgilenen, kış aylarında “kartol közlemesi” geleneğini devam ettiren Şener Temelli, şöyle devam etti:

“- Hiç de korktuğumuz gibi olmadı. Sigara yasağından sonra müşteri sayımız daha arttı. Müşterilerimiz arasında sigara içenler elbet var. Onlar da sigara içilmek için kapının önüne çıkıyor, sonra geri dönüyorlar. Tekrar söylüyorum. Ben hayatımda sigara içmedim, ama pasif içici konumumdan dolayı çok ağır bir hastalığa yakalandım ve ölümden döndüm. Günümüzde bir paket sigaranın en ucuzu 50 lira civarında. İnsan  parayla derdi sanki de satın alıyor. Kendimi sigara tiryakilerine örnek gösteriyorum. Ben sigara içmediğim halde kendimi ameliyat masasında buldum. Sigara içenler de kendilerini bir gün ya ameliyat masasında bulurlar, ya da mezarda. Bu nedenle sigara ile yolları ayırmak insanın kendi yararınadır.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.