TORTUM ŞELALESİ KAN AĞLIYOR
Çevrecilerin şiddetli itiraz ve isyanına rağmen çevre düzenlemesi adı altında başlatılan çalışmalarda ağaçları kesilen, zemini taşla kaplanan, yürüyüş yollarının yapıldığı Tortum Şelalesi’nin bu defa da gürül gürül akan suyu, 49 yıllığına kiraladıktan bir süre sonra “bakım yapıyoruz” denilerek kesildi.

ÜLKENİN enerji sıkıntısı ile boğuştuğu bir dönemde Tortum Hidroelektrik Santrali’nin bakıma alınmasıyla birlikte ortaya çıkan krizin boyutları giderek büyüyor. Mahkeme kararı ile akıtılması gereken suyunun bile tamamen kesildiği Tortum Şelalesi, kısa zamanda cennetten cehenneme dönüştü.
Dünyanın sayılı şelaleleri arasında gösterilen, yaz aylarında on binlerce insanın akınına uğrayan Tortum Çağlayanı, oluşumundan bu yana geçen asırlar içinde belki de en acı ve şanssız dönemini yaşıyor.
ÇEVREDE AĞAÇ KALMADI
SİT alanı kapsamında olduğu yıllarda kimsenin el sürmeye cesaret edemediği, izinsiz yapılan birkaç basamak merdiven yüzünden mülk sahiplerinin iki yıl hapis istemiyle yargılanmasına neden olan Tortum Şelalesi’nde çevre düzenlemesi adı altında başlatılan çalışmalar sırasında çok sayıda ağaç acımasızca kesilirken, yerine taştan zeminler ve duvarlar örülmüştü.
“BAKIM YAPIYORUZ!”
Çevrecilerin şiddetli itiraz ve isyanına neden olan çalışmalara rahmet okutacak bir gelişme de bu yıl yaşandı ve Tortum Şelalesi’nin suyu, 49 yıllığına kiraladıktan bir süre sonra “bakım yapıyoruz” denilerek kesildi.
Önceki yıllarda da aynı gerekçeyle kesilen suyun akıtılması için başlatılan hukuk mücadelesinde yargı, suyun en az saniyede üç metreküp akıtılması gerektiğine hükmetmiş ve şelalenin travertenlerinin dökülmesine kadar varan olay tatlılıkla sonuçlanmıştı.
Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük çağlayanı olan, binlerce insanın gezip görmeye geldiği Tortum Şelalesi’nde tarihin bir kez daha tekerrür etmesi ve suyun yeniden kesilmesi, çevrecileri harekete geçirdi.
SORUN MECLİS’TE YANKILANDI
Şelalenin suyunun kesildiğine dair gelişmelerin erzurumdanhaberler’de yayınlanması TBMM’de de yankılanmış ve konuyu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal verdiği soru önergeleriyle gündeme getirmişti.
Haberimizin yayınından sonra Vali Okay Memiş de Tortum Şelalesi’nde incelemeler yapmış, suyun akıtılması için gerekli yerlere talimatlar vermişti. Kiracı şirketin hukuk müşavirliği tarafından yapılan açıklamada şelalenin suyunun en geç nisan ayının ortalarına kadar akıtılacağı belirtilmişti.
ÇÖLE DÜNÜŞTÜ
Tortum Şelalesi’nin suyunun tamamen kesilmesiyle birlikte çölü andıran görüntülerin ortaya çıktığı bölgede, çevrecilerin yaptığı çekimler iç burktu. Dere yatağındaki çok sayıda canlının telef olduğunu belirten çevreciler, yörede ciddi bir leş kokusunun hissedildiğine dikkat çekti, bakım çalışmalarına hız verilmesi ve suyun bir an önce akıtılması gerektiğini söylediler. erzhaber