Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 21°C
Çar 16°C

TORTUM ŞELALESİ KAN AĞLIYOR

Çevrecilerin şiddetli itiraz ve isyanına rağmen çevre düzenlemesi adı altında başlatılan çalışmalarda ağaçları kesilen, zemini taşla kaplanan, yürüyüş yollarının yapıldığı Tortum Şelalesi’nin bu defa da gürül gürül akan suyu, 49 yıllığına kiraladıktan bir süre sonra “bakım yapıyoruz” denilerek kesildi.

TORTUM ŞELALESİ KAN AĞLIYOR
20 Şubat 2022 20:19

ÜLKENİN enerji sıkıntısı ile boğuştuğu bir dönemde Tortum Hidroelektrik Santrali’nin bakıma alınmasıyla birlikte ortaya çıkan krizin boyutları giderek büyüyor. Mahkeme kararı ile akıtılması gereken suyunun bile tamamen kesildiği Tortum Şelalesi, kısa zamanda cennetten cehenneme dönüştü.

Dünyanın sayılı şelaleleri arasında gösterilen, yaz aylarında on binlerce insanın akınına uğrayan Tortum Çağlayanı, oluşumundan bu yana geçen asırlar içinde belki de en acı ve şanssız dönemini yaşıyor.

ÇEVREDE AĞAÇ KALMADI

SİT alanı kapsamında olduğu yıllarda kimsenin el sürmeye cesaret edemediği, izinsiz yapılan birkaç basamak merdiven yüzünden mülk sahiplerinin iki yıl hapis istemiyle yargılanmasına neden olan Tortum Şelalesi’nde çevre düzenlemesi adı altında başlatılan çalışmalar sırasında çok sayıda ağaç acımasızca kesilirken, yerine taştan zeminler ve duvarlar örülmüştü.

“BAKIM YAPIYORUZ!”

Çevrecilerin şiddetli itiraz ve isyanına neden olan çalışmalara rahmet okutacak bir gelişme de bu yıl yaşandı ve Tortum Şelalesi’nin suyu, 49 yıllığına kiraladıktan bir süre sonra “bakım yapıyoruz” denilerek kesildi.

Önceki yıllarda da aynı gerekçeyle kesilen suyun akıtılması için başlatılan hukuk mücadelesinde yargı, suyun en az saniyede üç metreküp akıtılması gerektiğine hükmetmiş ve şelalenin travertenlerinin dökülmesine kadar varan olay tatlılıkla sonuçlanmıştı.

Avrupa’nın ve ülkemizin en büyük çağlayanı olan, binlerce insanın gezip görmeye geldiği Tortum Şelalesi’nde tarihin bir kez daha tekerrür etmesi ve suyun yeniden kesilmesi, çevrecileri harekete geçirdi.

SORUN MECLİS’TE YANKILANDI

Şelalenin suyunun kesildiğine dair gelişmelerin erzurumdanhaberler’de yayınlanması TBMM’de de yankılanmış ve konuyu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal verdiği soru önergeleriyle gündeme getirmişti.

Haberimizin yayınından sonra Vali Okay Memiş de Tortum Şelalesi’nde incelemeler yapmış, suyun akıtılması için gerekli yerlere talimatlar vermişti. Kiracı şirketin hukuk müşavirliği tarafından yapılan açıklamada şelalenin suyunun en geç nisan ayının ortalarına kadar akıtılacağı belirtilmişti.

ÇÖLE DÜNÜŞTÜ

Tortum Şelalesi’nin suyunun tamamen kesilmesiyle birlikte çölü andıran görüntülerin ortaya çıktığı bölgede, çevrecilerin yaptığı çekimler iç burktu. Dere yatağındaki çok sayıda canlının telef olduğunu belirten çevreciler, yörede ciddi bir leş kokusunun hissedildiğine dikkat çekti, bakım çalışmalarına hız verilmesi ve suyun bir an önce akıtılması gerektiğini söylediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.