Dolar 32,5120
Euro 34,9490
Altın 2.435,29
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C

VE TARİHİ AYIP GİDERİLECEK!

KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRÜ CEMAL ALMAZ, BİNALARIN ARASINDA SIKIŞIP KALAN AHİ TOMAN BABA TÜRBESİ’NİN GÜN IŞIĞINA ÇIKARTILACAĞI MÜJDESİNİ VERDİ, KALE MESCİDİ’NDE YAPILAN DÜZENLEMELERİ DE ERZHABER’E DEĞERLENDİRDİ.

VE TARİHİ AYIP GİDERİLECEK!
11 Haziran 2022 06:04

erzurumdanhaberler olarak en son iki yıl önce, 30 Nisan 2020 tarihinde “Göçükte bile asaletin izi gözüküyor” başlığıyla gündeme taşıdığımız, farklı yayın kuruluşları tarafından da zaman zaman haberleri yapılan Narmanlı Mahallesi’ndeki Ahi Toman Baba Türbesi’ne gün doğdu.

Erzurum’un özellikle tarihi ve kültürüne yönelik olarak yaptığımız haberleri yakından takip ettiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, başta Kale Mescidi olmak üzere bazı tarihi eser, yapı ve kalıntıların iyileştirilmesi ve düzenlenmesi yolunda attıkları adımları ve aldıkları sonuçları erzurumdanhaberler’e değerlendirdi.

TOMAN BABA MÜJDESİ

Narmanlı Mahallesi’nde binaların arasına sıkışıp kalan, kimsenin değil elini sürmek, yakınından geçmeyi bile göze alamadığı Ahi Toman Baba’yla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandığını belirten Cemal Almaz, yakın bir gelecekte türbenin ortaya çıkartılacağı müjdesini verdi.

Ahi Toman Baba başta olmak üzere, bazı tarihi yapı ve eserlerin yılların ihmaline uğradığına işaret eden Cemal Almaz, türbe ile ilgili restorasyon kararının nası alındığını şöyle anlattı:

“- Ankara’da, bakanlıkta bulunduğum sırada, Enrzurum ile ilgili konuları görüştüğüm ilgili genel müdüre Ahi Toman Baba’yı ve mezarının içler acısı halini de anlattım. Anlattıklarımdan çok etkilendiklerini daha orada gözlemledim. Yanılmadığımı Erzurum’a geldikten sonra anladım. Birkaç gün sonra Erzurum’a bakanlık uzmanları geldi, yerinde inceleme yaptı, notlarını aldı ve geri döndüler. O alanda iki tescilli binanın dışında birkaç irili ufaklı konut var. O konutlar kamulaştırılacak. Dolayısıyla Ahi Toman Baba’nın türbesi ortaya çıkarılacak.”

R

Türbe ile iç içe bulunan, çoğu kısmı yıkılmış, içinde bir çeşmenin yanında önemli ahşap işlemelerin de göze çarptığı tarihi eser tescilli binanın şimdilik kalacağını, bu binayla ilgili kararın daha sonra verileceğini belirten Cemal Almaz, önemli bir sıkıntıyı çözüme kavuşturuyor olmanın mutluluğunu duyduğunu söyledi.

KALE MESCİDİ IŞIL IŞIL

Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları erzurumdanhaberler’e yerinde değerlendiren Cemal Almaz, yaklaşık iki yıl kadar önce Büyükşehir Belediyesi marifetiyle Erzurum Kalesi içinde bulunan Kale Mescidi’nde başlattıkları tamirat, tadilat çalışmalarının da tamamlandığını ve tarihi mabedin içinde rahatlıkla ibadet yapılabilecek bir hale geldiğini bildirdi.

NAMAZ KILINACAK

Kale Mescidi için Müftülük’ten imam istediğini kaydeden Müdür Almaz, Saat Kulesi’nde okunan ezanı ile birlikte ibadete hazır hale getirilen mabedde de namaz kılınacak olmasını önemli bir gelişme olarak yorumladı.

KALE’YE SEYİR TERASI!

Kale içinde uzun zamandan beri süren kazı çalışmalarında da sona gelindiğini kaydeden Müdür Almaz, “Kazı çalışmaları hiç şüphesiz zaman alıyor. Müze Müdürlüğümüz koordinesinde yapılan kazı çalışmalarında toprağın altından odalar, fırın ve zindan olarak kullanıldığı tahmin edilen bölümler çıktı. Kale içinde gerekli düzenlemelere başlayacak, yürüme yolları yapacak, bir de seyir terası oluşturacağız. Çalışmalar tamamlandığında Erzurum Kalesi’nin, çok daha fazla yerli-yabancı turist çekeceğine inanıyorum” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.