Dolar 32,5191
Euro 34,7905
Altın 2.420,90
BİST 9.716,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 21°C
Paz 22°C

ERZURUM’UN UNUTULMAZ SESLERİNİ UNUTMADILAR

ERZURUM’UN UNUTULMAZ SESLERİNİ UNUTMADILAR
17 Kasım 2019 05:19 | Son Güncellenme: 17 Kasım 2019 05:24

ERZURUM‘un ses ve saz dünyasına geçmiş yıllarda unutulmaz hizmetler sunmuş, birer kültür elçisi görevi üstlenmiş olmanın verdiği bilinçle hareket etmiş, mikrofon başında edep takınmış, izleyenine, dinleyenine karşı saygıda kusur etmemiş “dadaş ruhlu” güzel insanlar, Büyükşehir Belediyesi İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi tarafından düzenlenen “vefa gecesinde” hem kendileri nostalji yaşadı, hem de izleyenlerine yaşattılar.

Hazırlanan tanıtım afişinde, çok sayıda unutulmaz sanatçının ismi göze çarpıyordu. Ancak, kimi sanatçının şehir dışında oluşu, kiminin rahatsızlığı, ekibin tam kadro sahne almasını engellemişti. Sahnede yerlerini alan diğer unutulmaz seslerin içinde de rahatsız olanı, yürüme zorluğu çekeni vardı, ama duydukları heyecan, onlara tüm sıkıntıları unutturmuştu.

Sanat Merkezi Müdürü, aynı zamanda gecenin sunucusu Ergün Engin, programın birkaç kez ertelenme şanssızlığına uğradığını hatırlattığı vefa gecesi’nin, uzun yıllar TRT sanatçısı olarak Erzurum Radyosu’nda hizmet veren Mehmet Çalmaşır’ın ortaya attığı düşünceden yola çıkılarak hazırlandığını söyledi.

Programın sunuculuğunu yapacak olan ekip arkadaşının da rahatsızlandığını, bu nedenle o görevi kendisinin üstlendiğini belirten Ergün Engin, sıralarının gelmesini heyecanla bekleyen Erzurum’un kültür abidesi sanatçılarını, kısa özgeçmişlerini hatırlatarak mikrofona davet etti.

Programın sonunda, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Fevzi Polat, sanatçılara birer şilt verdi.

Erzurum’un kültür ve sanat hayatına yönelik haberlere çok daha hassasiyet gösteren bir site olarak, biz de Erzurum’un unutulmaz seslerine vefamızı gösterelim; kendilerini kısa özgeçmişleriyle kamuoyuna takdim edelim istedik.

İŞTE O İSİMLER

MEHMET ÇALMAŞIR: 1947 yılında Aşkale’de dünyaya geldi. İlkokul dönemlerinde müzik hayatına başladı. 1963 yılında Erzurum Ağır Bakım Fabrikasında işe girdi. 1965 yılında Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneğinde çalışmalarına devam etti. 1967 yılında TRT Erzurum Radyosu’nda ses sanatçısı olarak çalışmaya başladı. TRT Erzurum Radyosu’ndan emekli olan Mehmet Çalmaşır, halen Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde kültürel faaliyetlerini sürdürmektedir.

KEMAL YABANCIOĞLU (Bağlama Sanatçısı): 1950 yılında Erzurum’da doğdu. Bağlama sanatçısı olarak 1968 yılında Erzurum’un efsane derneği Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’nde, Betül Dövenler yönetimindeki koroda çalışmaya başladı. 1978 yılında Halk Eğitimi Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yaptı. Halen Yakutiye Halk Eğitimi Merkezi’nde usta öğretici olarak çalışmalarını sürdürüyor.

FETHİ SİVEREKLİ: 1954 yılında Pasinler’de doğdu. 1970 yılında İstanbul’da, çeşitli hocalardan Türk Halk Müziği dersleri aldı, 1973 yılında ilk plağını çıkardı. 1978 yılına kadar 10 plak yaparak adını sanat dünyasında duyurmayı başardı. “Ya Rab, gurbet elde alma canımı” adlı derlemesi, çok sevilen eserler arasında yer aldı. Halk müziğine hizmet etmeyi sürdüren, genç yetenekleri sanat dünyasına kazandırmaya devam ediyor.

CELİL KALKAN: 1959 yılında Erzurum’un Gavurboğan Mahallesi’nde doğdu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden mezun oldu, 1984 yılında Emniyet Teşkilatı’nda göreve başladı. 1992 yılında Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne, sonrasında da Palandöken Belediyesi’ne geçti. 45 yıldan beri sanat dünyasının içinde bir “alaylı” olarak çalışmalarını sürdürüyor. 4 çocuk babası. Oluşturdukları Erzurum Dadaşlar Halk Müziği Ekibi’nde gönüllere dokunmayı sürdürüyor.

HÜSNÜ KARADELİ: 1950 yılında Çat İlçesi’nin Yarmak Köyü’nde dünyaya geldi. 1965 yılında Kıyasettin Temelli, Suat Işıklı, Betül Dövenler ve mehmet Çalmaşır ile halk müziği dersleri almaya başladı. 1984 yılında Toprak-Su Bölge Müdürlüğü’nde folklor ve halk müziği öğreticisi olarak görev yaptı. 2005 yılında halk müziğine gönül vermiş arkadaşlarıyla birlikte Dadaş’ın Gönül Sesi Derneği’ni kurdu. Halen aynı dernekte sosyal ve kültürel çalışalarını sürdürüyor.

NİZAMETTİN ŞAMASÖR: 1943 yılında Erzurum’da doğdu. Erzurum Halk Sanat Kültür Merkezi’nde, Fikret Tosuner idaresindeki koroda yıllarca görev aldı. Evli 5 çocuk, 11 torun sahibi.

YAKUP AKTAŞ: 1952 yılında Aşkale’nin Küçükgeçit Köyü’nde dünyaya geldi. Askerlik görevi dönüşü Emlak kredi Bankası’nda göreve başladı, 10 yıl çalıştı. Sonrasında Kültür Bakanlığı’na geçti, emekli olduğu tarihe kadar (2004) aynı kurumda görevini sürdürdü. Söylediği uzun hava türü türküleri ile tanındı.

ABDURRAHMAN DEMİR: Erzurum’da doğdu. Türk Halk Müziği’ne kazandırdığı eserleri ile tanınıyor. Mehmet Çalmaşır tarafından derlenen 5 eseri, TRT repertuvarında yer alıyor.

İSA ABUŞOĞLU: 1959 doğumlu. Türk halk Müziği’ne uzun yıllar hizmet etti. Halen çalışmalarını amatör bir ruhla sürdürüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.