Dolar 32,3845
Euro 35,2418
Altın 2.324,32
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

PEYNİR GEMİSİ LAFLA YÜRÜMÜYOR

PEYNİR GEMİSİ LAFLA YÜRÜMÜYOR
2 Haziran 2020 06:57 | Son Güncellenme: 2 Haziran 2020 07:25

PALANDÖKEN Devlet Hastanesi, ya da eski adıyla ve halk arasında yaygın olarak bilinen şekliyle “SSK” yani Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, Erzurum’da yöre insanına yaklaşık 60 yıldan beri hizmet veriyor.

TAM 60 YILDIR AYAKTA

İlk olarak 1959 yılında, kiralık bir binada, 35 yataklı küçük bir hastane olarak hizmet vermeye başlayan SSK, 10 yıl sonra, yani bugünkü mevcut binalarının yapılmasıyla birlikte; 1969 yılında yeni yerine taşınmış, ilerleyen zaman içinde de adı Palandöken Devlet Hastanesi olarak revize edilmiş.

ERZURUM’DA İLK AKLA GELEN OLMAK

Hastanenin web sitesinde (https://palandokendh.saglik.gov.tr) Palandöken Devlet Hastanesi’nin misyonu, “Sağlık Bakanlığının politikaları ve hedefleri doğrultusunda, önceliği hasta ve çalışan güvenliği, insan ve çevreye duyarlı, ekip ruhuyla hareket eden, etkin ve verimli sağlık hizmeti sunmak”, vizyonu ise “Verdiğimiz hizmetlerle Türkiye’de bilinen, Erzurum’da ilk akla gelen hastane olmak” şeklinde özetlenmiş.

Hedeflerini, “Hasta ve çalışan memnuniyetini en üst düzeyde  tutmak, hasta ve çalışanların güvenliğini sağlamak, hızlı, etkili ve kalite standartları ışığında, bilimsel veriler doğrultusunda  hizmet vermek” olarak belirleyen hastane, son yıllarda kapatılma ile kapatılmama ikilemi arasında gidip-gelmiş, bu süreçte ihtiyaçları giderilmemiş, hekim ve personel eksiği tamamlanmamış, neredeyse kaderine terk edilmiş.

DOĞRU BİR KARAR

Kapatılacağı düşünülürken, koronavirüs salgınının patlak vermesiyle birlikte pandemi hastanesine dönüştürülen, Diş Polikliniği kapatılarak, korona hastaları için hizmet verir hale getirilen Palandöken Devlet Hastanesi’nin hizmetlerine devam edeceğinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından duyurulması, çoğu insan tarafından “son derece doğr ve isabetli bir karar” olarak değerlendirildi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM

Bölgenin en büyük ve modern Şehir Hastanesi’nin hizmete girmesinden sonra, “gereksiz” hale düşen ya da düşürülen Palandöken Devlet Hastanesi, aslında çok önemli işlevleri yerine getiren bir devlet kurumu.

Konumu itibarı ile insanların rahatlıkla ulaşabilecekleri, yürüme mesafesinde bir noktada bulunan hastane, sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşılmasına zemin hazırlayan bir yer olmanın dışında, bulunduğu bölgeye ciddi anlamda sosyal ve ekonomik canlılık da kazandırıyor.

Numune Hastanesi’nin Çaykara ve Hastaneler Caddesi’nde yaşattığı hareketliliğin bir benzeri de, uzun yıllar, pasifize edilmeden evvel Palandöken Devlet Hastanesi sayesinde Dere Mahallesi, Gazeteciler Sitesi ve Karayolları mevkiinde yaşandı.

Çevresinde, başta eczane ve medikalciler olmak üzere çok sayıda işyerinin açıldığı Palandöken Devlet Hastanesi’nin varlığı, koronavirüs salgını sırasında değerini ve vazgeçilmezliğini orta yere koydu.

MİLYONLARCA İNSANA HİZMET VERMEK, NE DEMEK!

Erzurum Şehir Hastanesi, elbette ki, modern, geniş imkanlara sahip, ama bölge illerinin tümüne, neredeyse 6-7 milyon insana hizmet veren bir hastane.

Tam anlamıyla hizmet vermeye başladığında 15-20 bin, belki daha fazla insanın, görevlinin, çalışanın, hasta ve yakınının gün içerisinde giriş-çıkış yapacağı hastanenin bulunduğu bölgenin yolu, park alanları, kapalı garajı kısacası altyapısı yükü kaldırır mı bilinmez, ama Palandöken Devlet Hastanesi, 60 yıllık birikim ve tecrübesi ile Erzurum insanına, (eksikliklerinin giderilmesi halinde) kolaylıkla ve rahatlıkla hizmet vermeye devam eder.

DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİLİR

Binanın eski ve depreme dayanıksız oluşu, kapatılma gerekçelerinin başında geliyor.

İnşaat sektöründe yaşanan gelişme ve yapılan yeniliklerle Palandöken Devlet Hastanesi, hiç şüphesiz kısa süre içinde, eskisinden çok daha dayanıklı hale gelir, getirilir.

Yani bu, aşılmaz, üstesinden gelinemez bir sorun, bir sıkıntı hiç değil.

VERİLEBİLSE, HERKES KAPIŞIR

Çevre düzenlemesi, eksiklerinin ivedilikle giderilmesi halinde çevredeki illerin hiç birisinde bulunmayacak çap ve kapasiteye rahatlıkla ulaşabilecek, “isteyen var mı, verelim” dendiğinde çoğu ilin sahip olabilmek için çok şey vereceği hastanenin “gerçekten” işlevsel hale gelmesi isteniyor ise, hastanenin hekim, hemşire, yardımcı sağlık personeli ve hizmetli ihtiyacı bir an önce giderilmeli, poliklinikleri, servisleri, ameliyathaneleri, radyoloji üniteleri ve pek tabi ki diş servisi elden geçirilerek, Erzurum’da yaşayan insanlara sağlık hizmetlerinin iyi verildiği, verileceği bir şekle dönüştürülmelidir.

Dünyayı sarsan, alınan önlemler sayesinde ülkemizde fazla zayiat vermeden “şimdilik” kaydıyla kontrol altına alındığı gözlenen koronavirüs belasının, ileriki aylarda, özellikle kış mevsimine doğru, okulların açıldığı dönemlerde yeniden yayılma ihtimalinin varlığı, ya da başka salgın hastalıkların patlak verme ihtimali, Erzurum’da mevcut hastane ve sağlık kuruluşlarının kapatılmaması, aksine özellikli ve işlevsel hale getirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

NEŞTER KORKUSUZCA ATILMALI

Sadece sağlık sektöründe değil, ulaşımda, örneğin uçak seferlerinde geçen yıl Erzurum insanına zulmün en katmerlisini, ayıbın en yüz kızartanını, çilenin en büyüğünü yaşatan havalimanı gerçeğinde olduğu gibi, sorunlar yumağı büyümeden, içinden çıkılmaz hal almadan giderilmeli, gerekirse neşter korkusuzca atılmalıdır.

ENVANTER ŞART, TABİ SAHİP DE!

Son söz olarak diyoruz ki, Erzurum’un mevcut değerleri, neyi var ise; sadece sağlık anlamında değil, eğitim olarak, tarım ve hayvancılık olarak, sanayi tesisi olarak orta yere konulmalı, “ŞEHRİN MUTLAKA BİR ENVANTERİ ÇIKARTILMALI” ve ona göre hedefler belirlenmeli, eksik ne varsa çok acilen giderilmeli, belki lokal olarak bir “SEFERBERLİK” hali ilan edilmelidir.

Bunun için çok şey söylemeden, plan ve program yapmadan, kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemeden önce “KARAR VERMEK VE KARARLI OLMAK” gerekiyor.

Yoksa lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini ve hatta yürümediğini hepimiz görüyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.