Dolar 32,6005
Euro 34,8189
Altın 2.493,24
BİST 9.473,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 19°C

SELÇUKLU’YU MERAK EDENLER KAÇIRMASIN

SELÇUKLU’YU MERAK EDENLER KAÇIRMASIN
12 Ekim 2019 20:36 | Son Güncellenme: 12 Ekim 2019 20:40

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) tarafından, çeşitli il ve ilçelerde açılar Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi, Erzurum’da da sanat meraklıları ile buluştu.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yakutiye Medresesi’nde izleyiciyle buluşan sergide GAKSA Genel Müdürü Işın Fırat, tiyatral sunumuyla dikkat çekti. Anadolu Selçukluları’nı, yönetim anlayışını, sanat ve kültürü ile kostümlerini, adeta yaşayarak anlatan Işın Fırat, Mevlana’nın Şems-i Tebrizi’nin ardından yazdığı “etme” şiirini okurken, göz yaşlarını tutamadı.

HEYKELLER İLGİ ÇEKTİ

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Yakutiye Medresesi’nde açılan sergi, ilginç yapıt ve maketleriyle çok beğenildi. İl protokolünün çok da ilgi göstermediği Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi’nde, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaşamış, siyasetten sanata, bilimden devlet yönetim anlayışına varıncaya kadar çeşitli alanlarda isim yapmış, çalışmalarıyla geleceğe önemli miras bırakmış şahsiyetleri anlatan ve hatırlatan eserlere “heykel ve yağlıboya çalışma” şeklinde yer veriliyor.

16 TEMMUZ’A KADAR AÇIK

Ecdadın isimlerinin unutulmaması adına gayret gösteren GAKSA’nın Anadolu’yu karışlayarak açtığı, toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik sergi, yok edilmek istenilen öz kültürümüzü diriltmeyi ve yaşatmayı hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Fevzi Polat, Kızılay Şube Başkanı Hüseyin Bozhalil, ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil’in, GAKSA Genel Müdürü Işın Fırat ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ile birlikte açılış kurdelasını kestiği sergi, 16 ekim tarihine kadar açık kalacak.

BU SERGİYİ GÖRMEYEN KAYIPTADIR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, tarihe ve sanata ister ilgi duysun, ister duymasın herkesi, “kaçırılmaz” diye tanımladığı geziyi gezmeye ve görmeye davet etti. Tarihte iz bırakmış, 300 yıl kadar süren ömrüne, hem askeri alanda elde ettiği zaferleri, hem de sanatta ve kültürde yetiştirdiği önemli isimleri sığdırmış Anadolu Selçuklu Devleti’nin izlerini bu sergide görmenin mümkün olduğunu belirten Almaz, öğrencilerin bu sergiyi gezmeye getirilmesi gerektiğini kaydetti.

ANADOLU SELÇUKLULARI ANLATILIYOR

GAKSA Genel Müdürü ve Sergi Koordinatörü Işın Fırat yaptığı konuşmada, Ahlat’tan başlattıkları serginin, İstanbul Topkapı Sarayı’na kadar süreceğini belirtti, “Osmanlı’nın öncesinde bir de Selçuklu Dönemi olduğunu hatırlatalım ve Anadolu’ya neler kattıklarını anlatalım istiyoruz. Sergiyi Erzurum’da da açmış olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

ESERLER İLGİ ÇEKTİ

Sultanlar, alimler, bilim adamlarının şahsiyetlerini yansıtan heykellerin, yine aynı dönemin yaşantılarını anlatan yağlı boya tabloların, keçeden yapılma başlıkların sergilendiği Yakutiye ‘ye, çalışmaları kendine özgü sunumuyla anlatan Işın Fırat damga vurdu. Her bir çalışmayı, tiyatral bir anlayışla sunan Işın Fırat, sunumunun son bölümünde Mevlana’nın Şems-i Tebrizi için yazdığı “etme” şiirini okurken, gözyaşlarını tutamadı, hayli duygusal anlar yaşadı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.