Dolar 32,3679
Euro 35,1221
Altın 2.324,78
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

TARİHİ KÖŞK, KADERSİZLİĞİNE VE SAHİPSİZLİĞİNE YANIYOR

TARİHİ KÖŞK, KADERSİZLİĞİNE VE SAHİPSİZLİĞİNE YANIYOR
29 Mayıs 2017 08:13

ERZURUM’un en gözde mekanlarından birisi olan Karayolları’ndaki Köşk Aile Çay Bahçesi’ne adını veren tarihi konak, ilgisizlik ve bakımsızlıktan sanki de yıkılmaya terkedildi.

Bahçeye özellik katan ve uzaktan görünür haliyle çok beğenilen Köşk’ü yakından görenler, gözlerine inanamıyor. Göz kamaştıran ahşap kısımları çürüyen, balkonu yıkılacak gibi duran, duvarları çatlayan tarihi mekanın neden kaderine terkedildiği anlaşılamıyor.

ERZURUM’UN EN GÜZEL BAHÇESİ

Özellikle yaz aylarında vatandaşların ilgi gösterdiği ve “nefes alınabilecek ender güzellikteki yerlerden birisi” dediği çay bahçesine “değer katan” emanete mutlaka el uzatılması ve restorasyonunun yapılması isteniyor.

Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan ve bugün 222 yaşında olan tarihi Köşk, ya da kitabesinde yazıldığı şekliyle Nüzhet-ül Hazra’nın yapıldıktan sonraki ilk onarımı, 1821 yılında, dönemin Valisi M. Emin Rauf Paşa tarafından gerçekleşmiş.

İkinci onarım tam 100 yıl sonra, bu defa dönemin Belediye Reisi Şerif Efendi tarafından yaptırılmış.

Yine dönemin Belediye Başkanı Edip Somunoğlu, 1957 yılında bahçenin havuz kısımlarını inşa ettirirken, 1986 yılında da Necati Güllülü bahçeye değişik bir mimarı kazandırmış.

HAYRO BABA’NIN İLGİSİZLİĞİ ANLAŞILAMIYOR

Necati Gülülü döneminde özelleştirilerek, kiralanan Köşk Aile Çay Bahçesi, bugün, namı diğer Hayro Baba (Hayrettin Kotangil) tarafından işletiliyor.

Erzurum’un önde gelen, tanınmış simalarından olan ve çok da sevilen Hayrettin Kotangil’in, Köşk Binası’na karşı ilgisiz ve kayıtsız kalışı, herkesi şaşkına çeviriyor.

Bahçeyi çok şık hale getiren, havuzları yenileyen Kotangil’in, sıra Köşk Binası’na geldiğinde sırt dönmesine bir anlam veremediklerini belirten vatandaşlar, “Köşk dediğiniz sonuçta küçük bir bina. Hani yeniden yapsanız, böyle bir binayı iki ayda yeniden inşa edersiniz. Yani çok büyük paralar harcanacak bir yer değil. Milli ve hanevi değerlere sarsılmaz bir inançla bağlı olan işletmeci Hayrettin Kotangil’e böylesi bir ilgisizliği yakıştıramıyoruz” diyorlar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.