Dolar 32,5961
Euro 34,7231
Altın 2.497,98
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C

ERZURUM’DA YAŞAYAN SON AHİ’NİN ÖLÜM HABERİ BURSA’DAN GELDİ

KÜÇÜK YAŞTA ÖĞRENDİĞİ SEMAVERCİLİĞİ ÖLDÜĞÜ ZAMANA KADAR SÜRDÜREN VE ERZURUM’DA “SON AHİ” OLARAK BİLİNEN HİLMİ AKKAŞ USTA’NIN ÖLÜM HABERİ TRAJİK ŞEKİLDE BURSA’DAN GELDİ.

ERZURUM’DA YAŞAYAN SON AHİ’NİN ÖLÜM HABERİ BURSA’DAN GELDİ
30 Ocak 2023 20:12 | Son Güncellenme: 31 Ocak 2023 07:28

ÇOK küçük yaşlarda bir İranlı ustadan öğrendiği semaver yapım işini, neredeyse öldüğü güne kadar sürdüren, çoğu insan tarafından da “son ahi” olarak bilinen ve geçtiğimiz günlerde Erzurum’da hayatını kaybeden Hilmi Akkaş Usta’nın (82) ölüm haberini Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz duyurdu.

ÜNÜ HER YANA YAYILDI

Her biri “sanat eseri” niteliğindeki semaverleri ile ünü kısa zamanda Erzurum dışına taşan ve yıllar içerisinde yüzlerce ustalık ve maharet gerektiren semaverler yapan Hilmi Akkaş’ı Erzurum’da, Muratpaşa Mahallesi’nde asistanlık döneminde ikamet ettiği yıllarda tanıdığını belirten Cengiz Alyılmaz, kendisiyle hukukunun Erzurum’dan ayrılıncaya kadar sürdüğünü hatırlattı.

“Amca” dediği ve “Son Ahi” olarak nitelendirdiği Hilmi Akkaş’ın muhteşem bir sanatkar olmasının yanında, çok da iyi bir insan olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, erzurumdanhaberler’e yaptığı değerlendirmede şunları yazdı:

CENGİZ ALYILMAZ YAZDI…

“- O güzel insan Erzurum’un hafızalarından biriydi. Merhum İsmail Gürcan’ın Muratapşa Mahallesi’ndeki evinde asistanlık dönemimde kiracı olarak kalmış; ondan çok şey öğrenmiştim. Bir de yaklaşık 20 yıl boyunca neredeyse her 15 günde bir kendini ziyaret ettiğim Hilmi Amca’dan Erzurum’un yakın tarihi kültürü ve sanatı adına çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.
Yanına uğradığımda onun çalışmalarına katkı olsun diye aldığım semaverlerin sayısı zannediyorum 30’u geçmiştir. Hilmi Akkaş Amca çok ama çok iyi bir usta, çok iyi bir baba, çok iyi bir ağabey en önemlisi de eşsiz ‘Halk Bilgesi’ydi. Mekanı cennet olur inşallah…”

HATIRLAYAN OLMADI!

Neslinin son temsilcilerinden birisi olan ve “yedeği bulunmayan” büyük usta Hilmi Akkaş’ın ölüm haberinin Bursa’dan geliyor oluşu, ahilik kavramını sadece Ahiler Haftası’nda hatırlayan, kimi zaman da hatırlamayan Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin “ayıbı” olarak nitelendirildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.