Dolar 32,4478
Euro 34,7388
Altın 2.438,75
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 21°C
Az Bulutlu
Erzurum
21°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 16°C

TORTUM ŞELALESİ SİZLERE ÖMÜR

TORTUM ŞELALESİ SİZLERE ÖMÜR
6 Şubat 2022 06:45 | Son Güncellenme: 6 Şubat 2022 10:40

DÜNYANIN sayılı çağlayanları arasında ilk sıralarda gelen, bir yandan görselliği, diğer yandan da turizme kattığı değeri ile ülke ekonomisi açısından büyük bir potansiyel olarak görülen Tortum Şelalesinin suyu kesildi.

Tortum Hidroelektrik Santralini 49 yıllığına kiralayan şirket tarafından suyu geçtiğimiz günlerde kesilen Tortum Şelalesi’nde, 8-10 yıl kadar önce de aynı gerekçe ile su kesilmiş, ancak bu keyfi tutuma mahkeme “dur” demiş, dönemin Belediye Başkanı Ak Partili Halis Özsoy’un başlattığı hukuk mücadelesi sonrasında, şelalenin suyunun saniyede 3 metreküplük kısmının akıtılması yargı kararı ile sağlama alınmıştı.

BİR ZAMANLAR BÖYLEYDİ

Kimilerine göre dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük şelalesi olan, gölü ile birlikte çevreye müthiş güzel bir görsellik katan, her yıl özellikle bahar ve yaz aylarında binlerce insanın gezip, görmeye koştuğu Tortum Şelalesi, bugünlerde karalara büründü.

Dünyada bir eşi daha olmayan, bu nedenle de çok sıkı şekilde ve tavizsiz korunması, kollanması gereken “doğa mirası” Tortum Şelalesi’ne geçtiğimiz yıl çevre düzenlemesi adı altında müdahale edilmiş, çevrecilerin isyanına ve itirazına aldırış edilmeden yapılan uygulama ile doğal yapı bozulmuş, çok sayıda ağaç kesilmiş, yerine de insanların çok daha kolay gezmelerine olanak sağlayan taş yollar ve seyir terasları yapılmıştı.

ŞİMDİ BU HALDE

Özel mülkiyet içinde bulunan Tortum Şelalesi’nde o günlerde yapılan doğa kıyımına rahmet okutacak bir uygulamanın bugünlerde hayata geçirilmesi, gözleri bir kez daha “sahipsiz” kalan Uzundere’ye, doğal olarak da tabiat harikası o bölgeye çevirdi.

Tortum Şelalesi’nin bulunduğu alandaki sosyal tesislerin işletmecisi olan Recep Ata, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla tüm insanlığın ortak malı çağlayandaki katliama dikkat çekmeye çalıştı. “Düzenleme” adı altında yapılan yanlışların görmezden gelindiği, müşterilerin akın ettiği günlerde, tesislerdeki kalabalık insan ve araç görüntülerini paylaşarak sevinç çığlıkları atan Recep Ata’nın bu defa yaptığı karamsar paylaşım dikkatlerden kaçmadı.

İÇ BURKAN GÖRÜNTÜLER

Şelalenin susuz halinin son görüntüleri, gören herkesin içini burkmaya yetiyor. Ortada bir mahkeme kararı bulunmasına rağmen, şelalenin suyunu tamamen kesen, saniyede üç metreküp yerine sadece yarım metreküp su bırakan işletmeci şirketin suç işlediğini belirten vatandaşlar, insanlığın ortak malı olan bu dünya mirası doğa harikasına ilgili kurum ve kuruluşları sahip çıkmaya çağırdı, “Böyle giderse yıllar içinde doğal olarak oluşan yapı bozulacak ve travertenler kuruyarak parçalanmaya başlayacak, aynı zamanda yüzlerce metre uzunluğundaki dere yatağında da doğal hayat ölecektir. Bu doğa katliamına kimsenin seyirci kalmaması gerekir” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.