Dolar 32,4643
Euro 34,7320
Altın 2.435,54
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 18°C

O TÜRBEDEN BİRŞEY ÇIKMADI!

O TÜRBEDEN BİRŞEY ÇIKMADI!
7 Haziran 2020 06:01 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2020 15:46

TARİHİ Erzurum Kalesi surlarının dibinde, tam da Kule’nin altında yer alan ve halk tarafından “Kırklar Türbesi” olarak bilinen, insanların yanından gelip, geçerken Fatiha okuduğu mezardan iskelet çıkmadı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde, Erzurum Kalesi’nin eski yıllarda giriş-çıkış kapısı olduğu bilinen yerde de düzenlemeye gidildi.

AYAK ALTINDA MEZAR OLMAZ

“İnsanların giriş-çıkışta kullandığı kapıda, hele de ayak altında mezar olmaz” düşüncesinden hareketle çalışma ve inceleme başlatan Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Kırklar Türbesi”nin mezar yeri değil, sembolik bir nokta olduğunu tespit edince temizlik ve düzenleme çalışması başlattı.

İSKELET ÇIKMADI

İhalesiyi alan müteahhit firmanın yaptığı kazıda, mezar yerinden iskelet adına kemik çıkmaması, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü haklı çıkardı.

Kazı ve düzenleme çalışmalarının başlamasından sonra, özellikle sosyal medyada yapılan paylaşım ve değerlendirmelerde Kırklar Türbesi’nin varlığına işaret edilmiş, dolayısıyla yapılan çalışmalar ağır dille eleştirilmişti.

KALENİN ÖNCEKİ KAPI BURASIYMIŞ

Erzurum Kalesi’nin hali hazırda kullanılan kapısının, Kale’ye sonradan yapılan ilaveyle birlikte yapıldığına dikkati çeken uzmanlar, “Kule’nin hemen altındaki kapı da zaman içerisinde kapatılmış, önüne toprak yığılmış. Burası kimler tarafından bilinmez ama mezar yeri olarak ilan edilmiş, yetmemiş bir de ‘Kırklar Türbesi’ adı verilmiş.

Erzurum Kalesi’ni düzenleme ve eksiklerini giderme çalışmaları için harekete geçildiğinde, orasının mezar yeri olduğuna inanmış insanlardan doğal olarak eleştiriler geldi. öyle ki, eleştirinin boyutu, sosyal medyada hakarete bile ulaştı. Biz orada mezar olmadığını biliyorduk. Çalışmaların başlatılmasına izin verildi, mezar olduğuna inanılan yer kazıldı ama yığma topraktan başka bir şey bulunmadı” diye konuştular.

MEZAR YAPILACAK

Öte yandan, halkın “türbe” olarak bildiği ve yanından her geçişte Fatiha okuduğu yerde, toprağın altından iskelet çıkmamasına rağmen bir “sembolik” mezar yapılacağı öğrenildi.

Halk kültürünün efsaneler, masallar, halk hikayeleri, tekerlemeler, atasözleri, bilmeceler, deyimler, şarkı türkü sözleri, alkışlar, kargışlar, şakalar, incitmeler, atışmalar, alaylar, selamlar, vedalaşma sözleri, kişi hayvan ve yer adları ile mani, ninni, ağıt gibi ürünlenden oluştuğundan hareketle, vatandaşın “Kırklar Türbesi” olduğuna inandığı yerde bir mezar yapılacağı kaydedildi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.