Dolar 32,5700
Euro 34,7581
Altın 2.495,33
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

TORTUM ŞELALESİ’NE KİM SAHİP ÇIKACAK

TORTUM ŞELALESİ’NE KİM SAHİP ÇIKACAK
13 Kasım 2018 13:17 | Son Güncellenme: 13 Kasım 2018 16:11

PAHA BİÇİLMEZ BİR DEĞER AMA!

TORTUM ŞELALESİ, SADECE ÜLKEMİZİN DEĞİL, AVRUPA’NIN DA EN YÜKSEK ÇAĞLAYANI. SUYUNUN TAMAMEN SERBEST BIRAKILDIĞI ZAMANLARDA GÜRÜL GÜRÜL AKAN HALİYLE GÖZ KAMAŞTIRAN ŞELALENİN VARLIĞI, EKONOMİK DEĞER ANLAMINDA ÇOK DA FAZLA BİR ŞEY İFADE ETMİYOR. TANITILMASI HALİNDE İNSANLARIN AKIN EDECEĞİ ŞELALE BÖLGESİNDE SU AKIYOR, DADAŞ BAKIYOR… TIPKI ARAS GİBİ!


Öztürk AKKÖK

ADI “Tortum” olmasına ragmen, Uzundere İlçesi sınırları içinde kalan, ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı çağlayanları arasında gelen Tortum Şelalesi, büyüklüğü, ayrıcalıklı hali ve doğal güzelliğine rağımen, Erzurum’a ekonomik anlamda bir değer katamıyor, gelir getiremiyor. Yeterince tanıtımı yapılmayan, yerli halktan dahi çoğu insanın sadece adını bildiği, ama görmediği Tortum Şelalesi’nde elektrik üretmek amacıyla kurulan santralin dışında bir değer elde edilemiyor.

Ata Ailesi’ne ait özel bir mülkiyet içinde bulunan, zaman zaman da yerel yönetimler ile aile fertleri arasında anlaşmazlık ve tartışmalara sahne olan Tortum Şelasesi ile Tortum Gölü’ne profesyonel anlamda el atılması, yörenin bir bütün olarak değerlendirileceği projelerin hazırlanarak, hayata geçirilmesi isteniyor.

ERZURUM’A 120 KM. MESAFEDE

Erzurum şehir merkezine yaklaşık 120 kilometre uzakta, Artvin Karayolu üzerinde bulunan Tortum Gölü ve Şelalesi’nin arzu edilen şekilde değerlendirilmesi halinde, yöreye yurtiçi ve yurtdışından binlerce insanın akın edeceğine “kesin” gözüyle bakılıyor.

Yöreye sadece göl ve şelalelinin değil, aynı coğrafyada bulunan kilise kalıntılarının da turist çekeceği belirtiliyor ve tanıtım adına mutlaka harekete geçilmesi gerektiği kaydediliyor.

ÖŞVANK’TA RESTORASYON BAŞLATILDI

Bu yıl restorasyonuna başlanılan Öşvank Kilisesi’nde çalışmaların tamamlanması ile birlikte bir turist yoğunluğunun yaşanabileceği bölgede Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi’nde de yenilik ve çalışmaların yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Önümüzdeki mart ayında yapılacak yerel seçimlerde aday olmayı planlayan siyasetçilerin ve mensubu bulundukları siyasi partilerin, Uzundere için neler düşündüklerini, hangi projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını şimdiden açıklamaları isteniyor.

ÖNCEKİ YILLARDA SUYU TAMAMEN KESİLDİ

“Elektrik üretiyoruz” denilerek suyu az bırakılan ve hatta bir zamanlar tamamen kesilen Tortum Şelalesi gibi doğa harikası bir değerin, “elektrik üretiyoruz” gerekçesine kurban edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Ne yazık ki, Uzundere’de insanlar, ellerindeki değerlerin farkında değiller. Yerel yönetimlerde yaşanan yılların yorgunluğu, işlerin arzu edildiği şekilde yürümesini engelliyor. Yönetimlerde mutlaka kan değişikliğine ve yeni heyecanlara ihtiyaç var. Uzundere son zamanlarda ‘betondere’ halini aldı. Oysa bu ilçenin doğal yapısı ne pahasına olursa olsun, orijinal haliyle korunmalıydı” dediler.

UMUT YENİ YÖNETİMLERDE

Sadece doğal güzellikleri değil, kendine özgü bitki örtüsü, kuş çeşitliliği ve yaban hayatının zenginliği ile de büyük bir “turizm potansiyeli” oluşturan, 48 metre yüksekten dokülen suyuyla da müthiş bir görselliğin ortaya çıkmasına sebebiyet veren ve fotoğrafseverlerin ilgisini çeken Tortum Şelalesi, yeni dönemde bakalım beklenen ilgiyi görebilecek, Erzurum bu önemli potansiyelden hakkıyla yararlanabilecek mi?

Bunu da zaman gösterecek. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.