Dolar 32,3184
Euro 35,1145
Altın 2.295,76
BİST 9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

TÜRBE DEĞİL, ARTIK HASAN-İ BASRİ OYUN BAHÇESİ!

TÜRBE DEĞİL, ARTIK HASAN-İ BASRİ OYUN BAHÇESİ!
18 Kasım 2019 16:18 | Son Güncellenme: 18 Kasım 2019 16:20

ERZURUM‘un manevi köşelerinden olan, cuma günleri başta olmak üzere Ramazan’da ve mübarek gecelerde insanların dua etmek, Kur’an okumak amacıyla sıklıkla ziyaret ettiği türbelerin başında gelen, ancak Yakutiye Belediyesi tarafından müteahhitlere satılan Hasan-i Basri, keyfiyete kurban gitti, oyun parkı/bahçesi haline getirildi.

Gavurboğan’da yükselen devasa gökdelenlerin arkasında kalan Hasan-i Basri Türbesi’nin satıldığına dair söylentilerin yayıldığı günlerde, vatandaş bu satışa ciddi tepki göstermiş, ağaç katliamına karşı koymuş, eylem yapmıştı.

Yakutiye Belediyesi yönetimi, vatandaşın itirazına karşı yaptığı açıklamada, Hasan-i Basri Türbesi’nin yıkılmayacağını, aksine yapılacak düzenlemelerle çok güzel hale geleceğini duyurmuş, bu arada yaptırdığı tasarım (render) çalışmalarını da, “işte biz o türbede böyle bir proje uygulayacağız” diyerek, kamuoyu ile paylaşmıştı.

TÜRBE İLE İLGİLİ NELER YAPILDI?

Aradan yaklaşık iki yıl geçti. Yerel seçimler yapıldı, Yakutiye Belediyesi’nde yönetim değişti. Bu arada Hasan-i Basri’de de işler neredeyse tamamlanma noktasına geldi.

Sosyal medyada son günlerde yeniden konuşulmaya başlanılan Hasan-i Basri’de çalışmalar hangi noktaya gelmişti?

Bu soruya cevap bulmak amacıyla objektifimizi devasa gökdelenlerin arkasında sıkışıp kalan Hasan-i Basri’ye çevirdiğimizde, gözlerimiz ister istemez renderlerde gösterilen çalışmaları aradı.

Hasan-i Basri Türbesi’nin “gökdelen projeleri”ne kurban gitmeden önceki hali, herkesin malumuydu.

Halka açık bir parkın kenarında bulunan türbe, yine aynı yerindeydi. Hatta duvarları sıvanmış, düzgün hale getirilmişti.

Ancak bahçe, ihate duvarı ile çevrilmiş, yan tarafa, kamelyalar dizilmiş, orta alan da basket sahası ve kaydıraklarla zenginleştirilerek, Hasan-i Basri Türbesi, “özel oyun bahçesi” haline dönüştürülmüştü.

HASAN-İ BASRİ ORADA MI YATIYOR

Konuyla ilgili olarak yapılan tartışmalar sonrasında kaleme alınan bir yazıda, şu görüşler aktarılıyor:

Hasan-ı Basri’nin ünlü bir Müslüman vaiz, ilahiyatçı olduğu ve Ümmü Seleme’nin evinde yetişmiş ünlü İslam alimlerinden biri olduğu belirtiliyor. Medine’de doğup, takva ve dünyayı kınaması ile kendi kuşağının en ünlü isimlerinden biri olan Hasan-ı Basri’nin 88 yaşında Basra’da vefat ettiği ifade ediliyor. Türbesi ve parkı, 1993 yılında Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış ve kayıtlarda mimari açıdan tarihi bir kıymeti olmayan yapı olarak geçiyor. Türbe içerisinde Hasan-ı Basri’nin mezarının bulunmadığı konusunda bilgiler mevcut olmakla birlikte, asıl mezarının Basra’da Salihiye’de var olduğu da belirtiliyor. Türbenin, Hasan-ı Basri’ye bağlı olan şahıslar için bir zaviye ve mescid görevi gördüğü belirtiliyor.

Sonuç olarak, tüm bu deliller ve medyada çıkan haberler incelendiğinde, Hasani Basri Mahallesi’nde bulunan Hasan-ı Basri Türbesinin, kentsel dönüşüm nedeni ile inşaat alanının ortasında kaldığını gösteren fotoğrafın doğru olduğu anlaşılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.