Dolar 32,5505
Euro 34,9656
Altın 2.457,06
BİST 9.879,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 16°C

DEFİNECİLER TAHRİP ETTİ, DEVLET YENİDEN YAPIYOR

DEFİNECİLER TAHRİP ETTİ, DEVLET YENİDEN YAPIYOR
27 Haziran 2017 02:30

DEFİNECİLERİN kısa yoldan zengin olma hayalleri ile acımasızca kazma vurduğu ve çoğu yerini tahrip ettiği tarihi Karaz Köprütsü, restorasyona alındı.

Dördüncü Murat’ın 1635 yılında Revan seferine giderken yaptırdığı; 8 kemerli, 35 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeki Karaz Köprüsü, dedektörlü definecilerin kaçak kazıları ile harabeye döndü.  Erzurum Havalimanı yakınında, merkez  Aziziye ilçesine bağlı Kahramanlar Mahallesi’nin ulaşımını sağlayan taşköprü ve çevresinde, defineciler “hayale kazma vururken”, bir muazzam tarihi köprüyü de tahrip etmeyi başardılar.

EFSANEYE İNANIYORLAR

8 kemerli köprünün yanında tarlası bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın “Köprüler yapılırken, onarımları için bir ayağına bir miktar altın konulduğu yönünde efsaneler anlatılıyor. Yıllardan beri bu efsaneye inananlar, tarihi köprüleri, çeşmeleri delik deşik etti. Köprünün iki ayağında iş makineleri ile kazı yapılmış. Adam boyu çukurlar açılmış. Bunlara ‘dur’ diyecek kimse yok mu?” dedi ve şöyle devam etti:

TAŞLARI GÖREN İŞARET SANIYOR

“Köprünün ilk onarımını yapan müteahhit, o höyükten çıkan üzerinde hayvan motifleri bulunan taşları kullandı. Hayvan motifli taşları görenler de bunları işaret sandı. ‘Köprüde altın var’ iddiaları üzerine defineciler Karaz’a hücum etti. Taşı sökerken altın çıkacağını düşündüler ama hiç bir şey çıkmadı. Köprü de harabeye döndü. Yapılan haberlerden sonra  Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bu köprü ihale edildi. Bölgede aynı mimariye sahip toplam üç köprü onarıma alındı. Köprünün onarım çalışmaları 3 yıl içinde tamamlanacak. İnşallah bu köprü aslına uygun olarak yeniden onarılır. Karaz Köprüsü de hayata tutunmuş olur.”

Ilıcalı’nın konuyu gündeme taşımasından bir süre sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ulaşıma kapatılan tarihi köprüde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.