Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C

VİRANE TABYA ŞOK YAŞATTI

VİRANE TABYA ŞOK YAŞATTI
28 Ekim 2020 18:10 | Son Güncellenme: 28 Ekim 2020 18:17

ŞAHAPPAŞA Kışlası’nda 1982-1983 yıllarında askerlik yapan Süleyman Onaran ve Tevfik Mennanoğlu yıllar sonra geldikleri Erzurum’da anılarını tazelemek istedi, Tafta Tabya’da karşılaştıkları kötü manzara karşısında büyük şok yaşadılar. Vatani görevlerini yaptıkları dönemde, asker kontrolünde olduğu için, son derece düzgün, her şeyi yerli yerinde olan tabyanın viraneye dönmüş hali karşısında gözyaşlarını tutamayan Tevfik Mennanoğlu hüngür hüngür ağladığını belirtti, “Babamın ölümünde bile bu kadar ağlamamış, bu kadar gözyaşı dökmemiştim” dedi.

KÖŞE BUCAK’A İNTERNETTE RASTLADILAR

Halk arasında Tafta Tabya olarak da bilinen Şahappaşa Kışlası’nda önceki yıllarda askerlik yapan çok sayıda insan, internet ortamında buluştu. Vatani görevlerini yaptıkları Şahappaşa Kışlası ile ilgili doküman, bilgi, fotoğraf ararken, “Köşe Bucak Erzurum” sitesi ile karşılaştı, burada biri birlerinden habersiz ve bağımsız olarak yorum yapmaya başladı.

Yapılan yorumlara verilen cevaplarla tanışmaya ve halkayı genişletmeye başlayan Şahappaşa Kışlalı askerler, Kocaeli’nde yaşayan Gazeteci Zeki Artan’ın koordinatörlüğünde whatsapp  grubu kurdu, görüşmelerini, iletişimlerini de bu sayede sıklaştırdılar.

KIZILKAYA İLE TEMAS KURDULAR

Görüşme ve yazışmalar sırasında, Erzurum’da buluşma fikri ortaya atılınca arayışa giren, bu arada Erzurum İli Tanıtma Derneği Başkan Yardımcı Ömer Faruk Kızılkaya ile temasa geçen Zeki Artan, eylül ayında anılarını tazelemek üzere Erzurum’a gelmeyi planladıklarını söyledi ve kendilerine yardımcı olup-olmayacaklarını sordu.

Sayıları 53’ü bulan Şahappaşa Kışlalı askerler Grubu’nun, yaşanan salgın nedeniyle düşündüklerini gerçekleştiremediğini belirten Kızılkaya, bir iş nedeniyle Erzurum’a gelen iki grup üyesi ile buluştuğunu kaydetti. Grup Koordinatörü Zeki Artan’ın kendisini aradığını ve Süleyman Onaran ve Tevfik Mennanoğlu’nun Erzurum’a gelecekleri haberini verdiğini belirten Kızılkaya, şunları söyledi:

TABYA ŞOK YAŞATMIŞ

“- Bursa ve Kocaeli’nde yaşayan grup üyesi iki arkadaş birlikte Erzurum’a gelmiş, vatani görevlerini yaptıkları Şahappaşa Kışlası’na gitmiş, orada şok üstüne şok yaşamışlar. Kendileri ile buluştuk, çay içtik, sohbet ettik. Tabyanın her köşesinde anıları bulunan iki asker arkadaşı, yaşadıkları acıyı tarif edemediklerini söyledi, ‘Vatan görevi yaptığımız, oldukça bakımlı kışlanın viraneye dönmüş halini görünce gözlerimize inanamadık. Tarihi mekan ahıra dönmüş, taşları sökülmüş, merdivenleri darmadağın olmuş’ dedi, duygularını gizleyemediler.”

ANILARIN YIKILIŞI

Tevfik Çavuş’un, “Tabyanın, kışlamızın o kötü hali beni öylesine etkiledi ki, gözyaşlarımı tutamadım, hüngür hüngür ağlamaya başladım. Rahmetli babamın ölümünde bile bu kadar çok gözyaşı dökmemiştim. Yıkılan tabya, yıkılan kışla değil, yıkılan anılarımız oldu. Ecdat yadigarı kışlamızın hali bizi son derece üzdü” dediğini hatırlatan Ömer Faruk Kızılkaya, grup üyelerinin önümüzdeki bahar aylarında Erzurum’a gelme niyetinde olduklarını hatırlattı.

YORUMLAR

  1. Ejder hançerkıran dedi ki:

    Sevgili ömer faruk kızılkaya arkadaş. Asker arkadaşlarımız ile yakından ilgilenip onların söylemek istediklerini sizin kaleminiz ile dile geririp yazmanızdan dolayı sizin şahsınıza ve gazetenize gönülden teşekkür ediyorum . Kendi şahsım vede gurubumuz adına..
    Alanyadan yazıyorum. Bende o kışlada tam 20 ay askerlik yaptım .inşallah ileriki bir zamanda sizlerle buluşup tanışırız.ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.