Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C
Erzurum
°C
°C
°C
°C
°C

VEFASIZLIK, EN BÜYÜK SIKINTILARI

VEFASIZLIK, EN BÜYÜK SIKINTILARI
8 Haziran 2017 16:12 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2017 21:23

YÖRESEL ezgiler konusunda en mahir illerin başında hiç şüphesiz Şanlıurfa gelir.

Kendilerine özgü türküleri ve grupları ile adlarından sıkça söz ettiren Şanlıurfa’nın, kültürel anlamda böylesi değer kazanmasında en önemli faktör, sadece usta sanatçılarının varlığı değil, aynı zamanda Urfa insanının, siyasetçisinin, yerel yönetimlerinin, o sanatçılara verdiği destekten ve sahip çıkmasından kaynaklanmaktadır.

Erzurum da, kültürü, türküleri, altyapısı ve sanatçısı ile en az Urfa kadar değerli bir şehirdir.

KİMSE DESTEK VERMİYOR

Ancak bu şehrin özellikle yönetim kadroları, yerel yönetimleri, arzu edilen “samimi” desteği vermediklerinden, Erzurum’un yerel sanatçıları, yıllardan beri “öksüz” bırakılmış olmanın üzüntüsünü duymuş ve yalnızlıklarını, “Erzurum uzak şehir, dostuna tuzak şehir” şeklinde mısralara dökmüş ve Reyhani misali “gidirem” diyerek, arkalarına dahi bakmadan başka diyarlara göçmüşler.

Bu kadar ilgisizliğe ve duyarsızlığa rağmen, Erzurum’da, kültürünü yaşatmaya çalışan, gönül insanları mücadelelerine devam ediyor.

Temelli Kıraathanesi’ni kendilerine “mesken” tutan o gönül insanlarının başında yılların sanatçısı, türkü ustası Mehmet Çalmaşır, Celil Kalkan, Fikret Şimşek, Ali Çelebi, Bayram Şengül, oğlu Ahmet Şengül, Ferhat Bayar, Muharrem Sezer, Rahmi Karadabağ, Vahap Kalkan, Yener Temelli ve Kadir Cinisli geliyor.

Ramazan gecelerine espirileri ile renk katan Cumhur Seval ve Semih Yetimoğlu ile yolu Temelli’den geçmeyen, ama “Erzurum kültürü”ne karşılık beklemeden hizmet eden isimler arasında Ahmet ve Murat Cinisli’yi, Murat Kırkkeseli’yi, Raci Alcan’ı, Vahit Alkır’ı, Sait Gülebenzer’i, Mehmet Can Pelikoğlu’nu da, saymak da mümkün.

HERKES ERZURUM’UN DEĞERİNİN FARKINDA

Fırsat buldukça, türkü söylemenin ötesinde, gönül fethetme gayreti güden Erzurum’un yerel sanatçılarından Celil Kalkan, “Bugünlerde bir akşam Erzurum Evleri’nde, diğer akşamlarda da Temelli’de buluşuyor, türküler, gazeller söylüyor, hem bir geleneği yaşatmaya, hem de eski sanatçı ağabeyilerimizi anmaya çalışıyoruz. Aslında hemen her müzik otoritesi, Erzurum’un müthiş bir müzik altyapısına sahip olduğunu biliyor. Ama destek olmadığından, yıllardır bir arpa boyu yol alamıyor, yine de inatla yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. Buna sebep, memlekete duyduğumuz karşılıksız sevda ve insanımıza duyduğumuz sevgidir” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.