Dolar 32,4074
Euro 34,7422
Altın 2.429,91
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 15°C
Cum 15°C
Cts 12°C

BİLİM DÜNYASI YİNE ŞAŞIRACAK

BİLİM DÜNYASI YİNE ŞAŞIRACAK
1 Ağustos 2021 11:16 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2021 11:18

ERZURUM kültür tarihi açısından son derece önemli olduğu belirtilen bir Urartu Kitabesi’ne daha ulaşıldı.

Geçtiğimiz aylarda bulunan, tarihi binlerce yıl ötesine dayanan taşbaba heykellerini envanterlerine kayıt yaparak dikkatleri üzerlerine çeken Erzurum Müzesi yetkilileri, bu defa da bilim dünyasından kimsenin ihtimal vermediği  Ururtu dönemine ait bir yazılı kitabeye ulaştı, hem bilim dünyasını şaşırttı ve hem de kurulması planlanan taş eserleri müzesine nadide bir parça daha kazandırmış olmanın haklu gururunu yaşadılar.

MÖ 8.YÜZYIL’A AİT BİR ESER

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Günaşdı’nın verdiği bilgilere göre, milattan önce (MÖ) 8. yüzyılda yaşamış olan Urartu Kralı İkinci Sarduri dönemine ait olan yazılı kitabe Erzurum’un Köprüköy ilçesi’ne bağlı Yağan bölgesinde köylüler tarafından bulundu.

ENVANTERİNİ ZENGİNLEŞTİRİYOR

Kitabenin bulunduğu duyumunun alınması üzerine harekete geçen Müze Müdürü Hüsnü Genç, önceki çalışmalarda olduğu gibi, bu önemli eseri Erzurum’a getirdi ve koruma altına aldı. Bulunan kitabeyi “son zamanlarda bulunmuş en önemli eser” diye tanımlayan Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, konuyla ilgili olarak taş eserleri konusunda bilgi ve deneyim sahibi Oğuzhan Türk ile birlikte erzurumdanhaberler’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ÖNEMLİ BİR KEŞİF

“- Erzurum ve çevresinde başka yazılı kitabelerin bulunduğunu ve koruma altına alındığını biliyoruz. Bu kitabe de Avnik yakınlarında bir yerde bulundu. Erzurum ve Urartu tarihi açısından önemli bir kitabe. Avnik’te daha önce bulunmuş, yine İkinci Sarduri dönemine ait bir kitabe daha var. Bu kitabe 10 satırdan oluşuyor. Çözümleme adına çalışmalar başlattık, çizimler yaptık. Üzerinde yer isimleri var. Taş köylüler tarafından bulunmuş. Haberi alan ve bu kitabeyi koruma altına alan Müze Müdürümüz Hüsnü Genç Bey’e teşekkür ediyorum. Kitebede yer yer kırıklar oluşmuş. Çözümleme aşamasında tamamlayabildiğimiz yerleri tamamlayacak, geri kalanını olduğu gibi bırakacağız. Bölge tarihi açısından çok önemli bir eser. Erzurum ve çevresinde Urartular’a ait bir eserin bulunabileceğine bilim dünyasında kimse ihtimal vermiyordu. Çünkü var olanların hepsi bulunmuş, çevirisi yapılmış. Aynı zamanda birinci elden dile gelmiş bu yazıtın Erzurum açısından en büyük keşiflerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.