Dolar 32,3791
Euro 34,6042
Altın 2.386,81
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
19°C
Hafif Yağmurlu
Çar 16°C
Per 14°C
Cum 15°C
Cts 12°C

HINIS FASULYESİNİ BEKLEYEN TEHLİKE

HINIS FASULYESİNİ BEKLEYEN TEHLİKE
17 Ocak 2022 10:42

FIRSAT buldukça beraberinde yönetim kurulu arkadaşlarıyla Güney ilçeleri ve köylerine çıkartma yapan DEVA Partisi İl Başkanı Vahit Bingöl, son olarak gittiği Hınıs’ta vatandaşın sesine kulak verdi, “Suyumuz yok. Fasulye üretiminde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bırakın yıkanmayı, abdest bile alamıyoruz” sitemi karşısında söyleyecek söz bulamadı.

Erzurum siyasetinin “en renkli ve hareketli ismi” olarak öne çıkan DEVA İl Başkanı Vahit Bingöl, daha önce defalarca gittiği Hınıs’a bir kez daha uğradı. Yönetim kurulu üyesi bazı arkadaşlarıyla Erzurum’un büyük ilçeleri arasında yer alan Hınıs’ın yolunu tutan Bingöl, hareket alanını genişletti ve ilçe merkezlerinin dışında büyük köylere de uğramaya başladı.

İspir gibi fasulyesi ile ünlü Hınıs’ta vatandaşın çaresizlik içinde kıvrandığını öne süren Başkan Bingöl, ilçede işsizliğin, köylerde susuzluğun had safhada olduğunu gördüğünü belirtti. Akaryakıta, özellikle de motorine yapılan yüksek zamlar nedeniyle vatandaşın toprağını sürüp, ekim yapamaz hale geldiğini, gübre fiyatlarındaki anormal artış nedeniyle de alım yapamadığını bildiren Bingöl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu görüşleri dile getirdi:

“- Akaryakıt ve gübreye gelen zamlar nedeniyle çaresiz kalan köylüler, ünlü Hınıs fasulyesinde ciddi üretim düşüşü yaşandığını, bu düşüşün ilerleyen zaman içinde daha da ileri boyutlara ulaşacağını söylediler. Hınıs gibi bir ilçede susuzluk en büyük sorun. Kimi köylerde sulama suyu, kimi köylerde de içme suyu yok. Köylüler ya köylerinde sulama amaçlı su kuyuları açılmasını ya da Hınıs Başköy Barajı sulama alanının genişletilmesini istiyor. Bir yaşlı amcanın ‘Köyümüzde abdest almaya bile su yok’ şeklindeki yakınması karşısında söyleyecek söz bulamadık.”

İlçeden özellikle gençlerin iş bulamadıkları için kaçarcasına uzaklaştıklarına dikkati çeken Başkan Bingöl, “Tarımda maliyetlerinin artması ve gelirin düşmesi sonucu geçim sıkıntısının başgöstermesi nedeniyle genç nüfusun büyük şehirlere asgari ücretli göze alarak gitmesi herkesi tedirgin ediyor. İşsizlik aslında sadece Hınıs’ın değil, diğer tüm ilçelerin ve hatta Erzurum’un kanayan yarası. Umutsuzluk öylesine büyük bir hal almış ki, kahvede, sokakta, işyerlerinde konuştuğunuz insanlar, yaşadıkları sorunların giderilemeyeceğinden endişe duyuyorlar. Umutsuzluğun giderilmesi, göç başta olmak üzere tarımda yaşanılar sıkıntıların aşılması için çok acil önlemler alınması gerekiyor. Böyle devam ettiği müddetçe köylerde yaşayan, hayvancılık yapan, tarlasını eken kimse kalmayacak” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.