Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

“BU AĞAÇLAR TUTMAZ” DENMİŞTİ!

“BU AĞAÇLAR TUTMAZ” DENMİŞTİ!
19 Haziran 2017 10:51

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi tarafından şehrin dört bir tarafına geçtiğimiz yıl dikilen, dikildiklerinde, konunun uzmanları tarafından, “bunlar tutmaz” denilen ağaçlar, o uyarıyı yapanları yanıltmadı. Özellikle eski havaalanı ile yeni havalimanı yolundaki ağaçların yanında, Abdurrahmangazi Türbesi yoluna dikilen ağaçların bir bölümü tuttu, bir bölümü tamamen, bir bölümü ise kısmen kurudu.

Erzurum’da göreve başladıktan bir süre sonra hızlı şekilde ağaçlandırma çalışması başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yapılan “bu ağaçlar tutmaz” uyarılarına rağmen, şehri tepeden-tırnağa ağaçlandırmıştı. Havalimanı yoluna binlerce ıhlamur ağacı diken belediye ekipleri, aynı çalışmayı Abdurrahmangazi Türbesi’ni uzanan yolda, E-80 karayolunda ve Kuzey Çevre Yolu’nun belli bölümlerinde gerçekleştirmişlerdi.

Havalimanına uzanan yolun orta refüjlerinde sıklıkla ladin diken ekipler, diktikleri ağaçları, rüzgardan etkilenmesinler diye koruma altına da almışlardı.

Büyükşehir ekipleri tarafından özene bezene ve bin bir emek harcanarak dikilen ağaçların küçümsenmeyecek kısmının, havaların ısınmasıyla birlikte tutmadığı ortaya çıktı. Özellikle ladinlerin tamamının kuruduğu havalimanı yolunda, cinsleri pek de bilinmeyen ağaçlar da, boyun büktü. Vatandaşlar tarafından, “yakacak olarak bile kullanılamaz” denilen ağaçların ne kadarının kuruduğunun ve devlete, millete bunun maliyetinin kaç milyon lirayı bulduğunun açıklanması istendi.

LADİN YERİNİ BEĞENMEZSE, KURUR

Ladinlerin çok nazik ve hassas ağaçlar olduğunu belirten uzmanlar, “Bu ağaçları yolun en hareketli noktalarına dikerseniz, tutmaz. Yoldan geçen araçların çikardığı ekzost gazı ve esen rüzgar, o ağaçların can düşmanıdır. Ladinin yerini beğenmesi lazım. Yer esintisiz ve gürültüsüz olmalı. Aslında belediyelerde bu işleri bilen uzmanlar yok değil. Ama neden bu keyfiyet yaşanır, anlayabilmiş değiliz” dediler.

Kuruyan ağaçların yanında, dikilenlerin bir bölümünün de tuttuğu havalimanı yolu, o ağaçlar sayesinde şık bir görünüme kavuştu. Ağaçların, tıpkı insanlar gibi, yaşadıkları coğrafyaya, toprağa., havaya ve iklime uyum sağlaması gerektiğini belirten uzmanlar, “Büyükşehir Belediyesi kenti yeşille, ağaçla süslemek için çabalıyor. Ama her şey plansız, programsız ve keyfi yapılıyor. Yol boyu dikilen ladinlerin, ıhlamur ağaçlarının yerine oldu olacak getirsin palmiye diksinler. Nasıl olsa, değişen bir şey olmayacak, onlar da kuruyacak. Böyle bilinçsiz ve keyfi hizmet olmaz, olmamalı” diye konuştular. erzhaber

YORUMLAR

  1. Ahmet Cevat Tunçel dedi ki:

    2000 m.nin üzerindeki rakımlarda yetişebilecek ağaç türleri iğne yapraklı olmalı.
    Kaldi ki burası bir kış sporları merkezi.8 ay kışımız var.
    Bitki örtüsü bir şehrin ziynetidir.
    8 ay ziynetsiz kuru ağaçların turizme de bir katkısı olmayacak ve şehri çirkinleştirecektir.
    Sözün kisasi Erzurum’daki ziraat fakültesi ve ona bağlı peyzaj mimarlığı bölümü boşuna kurulmuş gibi.Bu şehirde herkes her konuda prof.Maasallah.
    Bilime saygımız bu.