Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

ABDURRAHİM ŞERİF BEYGU HAZİNESİNE NASIL ULAŞILDI

ABDURRAHİM ŞERİF BEYGU HAZİNESİNE NASIL ULAŞILDI
9 Kasım 2016 09:55 | Son Güncellenme: 9 Kasım 2016 10:18

46-grtmn

İŞTE BİRİNCİ AĞIZDAN O SERÜVENİN KISA HİKAYESİ

ERZURUM kültürü açısından önemli bir yere ve değere sahip Abdurrahim Şerif Beygu’nun kızı Türkan Beygu Oğuzertem ile söyleşi yapan İstanbul Erzurumlular Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Arzu Keteci, söyleşi sayesinde inanılmaz bir kültür hazinesine ulaştı. Abdurrahim Şerif Beygu’ya ait yazı, belge, dergi, fotoğraf türü yüzlerce dokümandan oluşan arşivi, kızı Türkan Öğretmen’in kendisine “değerlendirilsin” diye emanet ettiğini belirten Keteci, paha biçilemez o kültür hazinesini nasıl teslim aldığını ve sonrasında yaşanan süreci erzurumdanhaberler.com için yazdı.

ELMALI YÖNLENDİRDİ

Abdurrahim Şerif Beygu’nun hayattaki tek kızı olan Türkân Beygu Oğuzertem ile bir söyleşi yapması için, Beyazşehir Dergisi Yayın Yönetmenliği’ne getirilen Naci Elmalı tarafından yönlendirildiğini hatırlatan Neslihan Arzu Keteci, bu yönlendirmenin, kendisini Erzurum açısından çok değerli olduğuna inandığı kültür hazinesine ulaşmada önemli rol oynadığını hatırlattı.

Söyleşi yapmak amacıyla Heybeliada’ya gittiğini ve Türkân Beygu Oğuzertem ile evinde yaptığı görüşmelerde oldukça duygusal anlar yaşandığını kaydeden Keteci, Abdurrahim Şerif Beygu’ya ait çok kapsamlı bir arşvin evde bulunduğunu ve kendisine istediği takdirde verilebileceğini duyduğunda çok sevindiğini söyledi.

YÜZLERCE BELGE VAR

Aile tarafından kendisine46-drgi teslim edilen arşivi, düzenlemek ve tasnif etmek amacıyla bir depoya kaldırdıklarını belirten Keteci, bu kapsamlı hazinenin, Erzurum’a kazandırılmasının çok daha doğru olacağını düşündüğünü belirtti.

Arşiv ile ilgili tasnif ve düzenleme çalışmalarına başladıklarını, çalışmaların da halen devam ettiğini belirten Keteci; bu çalışmaları Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç .Dr. Selman Can ve Araştırmacı- Yazar Alparslan Kotan ile birlikte yürüttüklerini vurguladı.

BİR YAZI DA ALPARSLAN KOTAN YAZDI

Söyleşinin yayınlandığı Beyazşehir Dergisi’nde, konuya ilişkin bir yazı da Alparslan Kotan imzası ile yayınlandı. Yazıda, Ünlü Tarihçi ve Muallim Abdurrahim Şerif Beygu’nun evrak-ı metrukesinin ortaya çıkarılma süreci ve sonrasında yaşanılan gelişmeler ifade edildi.

Beygu Arşivi’nin ortaya çıkarılmasında ve Erzurum’a kazandırılmasında Naci Elmalı’nın yönlendirilmesinin yanında, İstanbul’da yaşadığı bilinen Abdurrahim Şerif Beygu’nun kızı Türkân Beygu Oğuzertem’in adresini temin etmede ve kendisine ulaşmada da Neslihan Arzu Keteci’nin gayretinin bulunduğunu belirten Kotan, yazısında, ailenin bulunması hususunda ilk ışıkları yakan Ahmet Fidan’ın katkılarının da unutulmaması gerektiğini kaydetti.

BİR MÜZE VE KÜTÜPHANE ŞART

Çok önemli bulduğu Beygu Arşivi’nin, nasıl değerlendirilmesi noktasındaki görüş ve önerilerini de kamuoyu ile paylaşan Kotan, Erzurum’un şehir tarihine ve kültürüne ilişkin, kişisel arşivleri bünyesinde toparlayabilecek profesyonel ve kurumsal bir kuruluşa sahip olmadığına dikkat çekti.

Kotan ayrıca, Abdurrahim Şerif Beygu arşivinin arzu edilen profesyonel ve kurumsal kimliklerin Erzurum’da tesis edilmesi adına, fırsat olarak görülmesi gerektiğini özellikle vurguladı ve bu anlamda, Abdurrahim Şerif Beygu Tarih Müze Kütüphanesi Projesi’nin Erzurum kültür birikimi için çok önemli bir kazanç olacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.