Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C

AY GİBİ IŞIK SAÇIYOR

AY GİBİ IŞIK SAÇIYOR
4 Aralık 2020 05:24

ERKEKLERİN yaptıkları, yapabildikleri biraz kas ve bilek gücüne dayalı işleri yapmaya kalkışan kadınlar için söylenen, “elinin hamuru ile erkek işine kalkışma” itici sözünün hele de günümüzde lakırdıdan başka bir anlam ifade etmediği, kadınlar tarafından ciddiye alınmadığı örnekleriyle gözler önüne seriliyor.

Elinin hamuru ile erkek işini yapmaya kalkışan, o medeni cesareti gösteren bir cesur yüreğe, genç bir kıza, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nde, zımpara taşı makinasının başında, elinde eldivenleri ile çalışırken, Oltu taşına işleyeceği gümüş malzemeleri parlatmaya çalışırken rastladık.

USTALARI HEP ERKEK OLURDU!

Oltu taşı işlemeciliğinin, el emeği, göz nuru ve çokça da bilek gücüne dayalı, son derece yorucu, özel dikkat gerektiren bir iş olduğunu bildiğimizden, hele de tezgahların başında da şimdiye kadar hep erkek ustaları görmeye alışık olduğumuzdan, genç bir kızın iş makinesi başında, kendinden emin şekilde çalışıyor olması dikkatimizi çekti.

Meslekyüksek okulunda takı tasarım eğitimi alan, sonrasında dört yıllık bir fakülte daha bitiren 25 yaşındaki Miray Yılmaz, şimdilerde Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nde usta öğretici olarak görev yapıyor, insanlara yararlı olmaya çalışıyor.

MİRAY’IN ANLAMI NE?

Çok fazla duymaya alışık olmadığımız bir isme de sahip olan, yine belki birkaç örneğinin dışında hiçbir kadının, yaşıtı kızların yapmak istemeyeceği Oltu taşı işlemeciliğinde karar kılan Miray Yılmaz’ın ismi ne anlama geliyordu?

Farsça kökenli bir kelime olan Miray’ın isminin “ay gibi ışık saçan” anlamına geldiğini öğrendiğimizde, genç ustanın meslek aşkının, duyduğu heves ve heyecanın kaynağının nereden geldiğini de öğrenmiş olduk.

YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Çeşitli nedenlerden dolayı okula gidememiş, eğitim alamamış, mektep, medrese yüzü görmemiş; şimdilerde de birşeyler öğrenmek, bir baltaya sap olmak isteyen ve fırsat kollayan insanlar için bir büyük imkan olarak görülen, ülke genelinde sadece 22 adet varken, 23’üncüsü geç de olsa Erzurum’da, Şair Nefi Ortaokulu olarak yıllarca hizmet veren tarihi binada açılan Olgunlaşma Enstitüsü, Okul Müdürlüğü’nü üstlenen Fatma Taşbaşı gibi idealist yönetici ve Miray Yılmaz gibi genç öğreticilerin omuzlarında yükselişini sürdürüyor.

Önceki söyleşimizde “Göreceksiniz Erzurum’un markası olacağız” diyerek bir büyük  hedefe kitlendiklerini açık yüreklilikle söyleyen Fatma hoca ve ekibine, o ekip içinde yer alan genç usta Miray Yılmaz’a başarı diliyor, gözümüzün üzerlerinde olduğunu belirtmeden geçemiyoruz. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.