Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 18°C
Çar 16°C

BÖYLESİ TÜRK COĞRAFYASININ HİÇBİR YERİNDE YOK

BÖYLESİ TÜRK COĞRAFYASININ HİÇBİR YERİNDE YOK
6 Temmuz 2023 07:50

ANADOLU Coğrafyası’nın “Türk Yurdu” olduğunu kanıtlayan, her biri “kimlik” yerine geçebilecek öneme sahip taş eserlerinin sergilenmesi çalışmalarında sona gelindi. Kültür Turizm İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, çeşitli yörelerden toplanarak koruma altına alınan 600 kadar taş eseri vitrine çıkacağı günü bekliyor.

ÇALIŞMALARI ALMAZ TAKİP EDİYOR

Taş Eserleri Müzesi oluşturmak amacıyla başlatılan çalışmalar, Yenişehir Caddesi üzerinde bulunan eski Erzurum Müzesi’nin bahçesinde tüm hızıyla sürüyor. Taş ve taş eserleri alanında önemli bilgi ve altyapıya sahip Oğuzhan Türk tarafından yürütülen çalışmaları Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz da yakından takip ediyor.

HER BİRİ TÜRK KİMLİĞİ

Taş eserlerinin toplanması konusunda ilk adımı 6-7 yıl kadar önce Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan atmış, aralarında koç heykelleri, sandukalar, mezar taşları ve mancınık gibi her biri “Türk kimliği” yerine geçebilecek değerde önemli yapıtlar koruma altına alınmıştı.

BELEDİYE DEVRETTİ

Sonraki süreçte yapılan anlaşmayla Aziziye Belediyesi tarafından toplanan taş eserleri Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne devredildi; Erzurum Müzesi’nin Üç Kümbetler’in yanında yapılan yeni yerine taşınmasıyla birlikte eski müzesinin bahçesinde düzenleme çalışmalarına da geçtiğimiz sonbahardan itibaren başlandı.

HEPSİ ERZURUM’DA

Kayıt altına alınan taş eserlerinin sergilenmesi amacıyla sürdürülen çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Kültür Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, “Böyle bir müzenin benzeri değil ülkemizde Türk Coğrafyası’nda, hiçbir ülkede yok. Farklı şehirlerde taş eserlerinin sergilendiği müzeler var. Ancak onların hiç biri bizim müzemizdeki kadar çeşitliliğe ve değişik dönemlere ait eserlere sahip değil. Bu konuda büyük fedakarlık göstererek çalışan arkadaşlarımı gönülden kutluyorum” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.