Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

BU KADAR KALINTI AMERİKA’DA YOKTUR

BU KADAR KALINTI AMERİKA’DA YOKTUR
30 Mayıs 2018 20:31 | Son Güncellenme: 31 Mayıs 2018 09:35

DÜNYA kurulduğundan bu yana Erzurum’un bulunduğu bu topraklardan, bu coğrafyadan ne kadar millet gelip-geçmiş bilinmez ama, kadim şehrin çok sayıda medeniyete evsahipliği ettiğini, dağlara çıktığınızda, kayalıklar arasında dolaştığınızda hissediyorsunuz.

Genelde motorlu bir vasıtayla yanlarından vurup, geçtiğimiz kayalık bölgelere çok daha dikkatli gözle baktığında, Erzurum’un muazzam bir servet üzerinde kurulu olduğunu anlıyor insan.

Fazla değil bir yıl öncesine kadar Erzurum’un kuruluşunun Milattan Önce (MÖ) 2 binli yıllara kadar gittiğine dair yazılan yazılar, ortaya konulan bilimsel eserler, doğalgaz hattının geçtiği Erzurum Ovası’nda, biraz da tesadüfen ortaya çıkan bulgular ve sonrasında yapılan araştırmalarla birlikte, şehrin kuruluşunun MÖ 2 değil de 5 binli yıllara kadar gittiğini gözler önüne serdi.

Erzurum’un sadece şehir merkezinde değil, Tontum’undan Pasinler’ine, Karayazı’sından Hınıs’ına, Horasan’ından Aşkale ve Tekman’ına varıncaya kadar hemen her tarafında çağlar ötesinden kaldığı her haliyle belli olan kalıntılar, kaya şekil ve yazıları, kapsamlı bir kazı çalışması yapılması halinde, toprağın altından çok şeylerin çıkacağının işareti olarak kabul ediliyor.

Bir yanda Aras, bir yanda da Çoruh havzası üzerinde kurulan yerleşim birimlerinden günümüze ulaşan kalıntıların başlı başına bir kültür hazinesi oldugunu belirten tarihçi ve arkeologlar, “Ol mahiler ki, derya içredür, deryayı bilmezler sözü sanki Erzurum için de söylenmiş. Burası öylesine önemli, öylesine eseri, kalıntısı, kalesi, mağarası bol olan bir şehir ki, inanın topu topu 400 yıllık bir tarihe sahip Amerika’da bu kadar önemli değer bulamazsınız. Ancak gelin görün ki, kimse bu zenginliğin ne farkında, ne de bilincinde” diyorlar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.