Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL ATATÜRK ÇALIŞMASI

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL ATATÜRK ÇALIŞMASI
3 Temmuz 2017 08:47 | Son Güncellenme: 3 Temmuz 2017 10:28

GAZİ Mustafa Kemal Atatürk’en Erzurum’a gelişinin 98. yıldönümü törenlerle kutlanırken, Büyükşehir Belediyesi, günün anlamını yansıtan bir “özel” Atatürk çalışmasını twitterde yayınlayarak sükse yaptı.

Atatürk’ün Erzurum Kongresi’ni toplamak amacıyla kente gelişinin 98. yıldönümü, törenlerle kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın,ilk karşılandığı yer olan merkez Aziziye (Ilıca) İlçesi’nde başlayan tören, Havuzbaşı’nda, Atatürk Anıtı önünde son buldu.

İstanbulkapı’dan, Atatürk’ün kente gelişini sembolize eden Türk bayrağı ile birlikte başlayan yürüyüşe Vali Vekili Ahmet Naci Helvacı, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9’uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, daire müdürleri, asker ve öğrenciler katıldı.

Havuzbaşı’nda, Atatürk Anıtı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından çelenkler konuldu ve gençler bar tuttu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, burada yaptığı konuşmada, özetle şunları söyledi:

DAVET EDEN İLE DAVET EDİLENİN BULUŞTUĞU BÜYÜK GÜN

“- Tarih 3 Temmuz 1919’dur. O, önemli ve tarihi günde davet edenle, davet edilenin, Vatansever Erzurum insanı ile Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuşarak, bütünleşerek Millî Mücadele hareketini bu tarihî Müslüman-Türk coğrafyasında, Erzurum’da başlatmışlardır. 3 Temmuz 1919 günü Erzurum’da bir millet hareketi başlamış ve bu hareket Millî Mücadele boyunca bütün vatan sathına yayılmıştır. Mustafa Kemal Paşa ve Erzurum insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğe dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedî-müddet yaşaması ideali olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, Türk milli mücadelesini Erzurum’dan başlatmıştır. Erzurum’un o tarihlerde işgal altında bulunmaması, çok güvendiği dava ve silah arkadaşı olan Kazım Karabekir Paşa’nın 15. Kolordu Kumandanı olarak Erzurum’da bulunması, Erzurum’un en teşkilatlı vilayetlerden yani Vilâyât-ı Şarkiye-i Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin yoğun çalışması, Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’u seçmesinin sebeplerinden sayılabilir.

MUSTAFA KEMAL’İN SİYASİ HAYATINDA ERZURUM’UN YERİ VE ÖNEMİ BÜYÜKTÜR

Mustafa Kemal Paşa’nın siyasi hayatında Erzurum’un çok büyük yeri ve önemi söz konusudur. Erzurum’un vatansever insanı, Mustafa Kemal Paşa’yı millî mücadelenin lideri olarak görmek ve bu kıvancı yaşamak düşüncesi ile 10 Temmuz 1919’da milli teşkilatı olan Vilâyât-ı Şarkiye-i Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin başkanlığına getirmiştir.

Bağımsızlık davasına inanmış yüce Türk milleti ile bu kutlu davanın, milli mücadelenin önderi Mustafa Kemal Paşa ile birlikte bundan 98 yıl önce 3 Temmuz 1919’da başlatılan milli mücadele, kongre salonlarına, meclis kürsülerine, cephelere taşınarak milli hedefe ulaşılmış, millet egemenliğine dayalı, bağımsız yeni bir Türk devletinin temelleri atılmıştır.

Bu vesileyle sözlerime son verirken başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, onun silah arkadaşları ve Aziz vatanımız uğruna dünden bugüne canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Yüce Allah, terörle mücadelede görev yapan kahraman ordumuzu ve emniyet mensuplarımızı her daim muzaffer eylesin.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.