Dolar 32,3693
Euro 35,0908
Altın 2.324,13
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ERZURUM HIZLA KAN KAYBEDİYOR

ERZURUM HIZLA KAN KAYBEDİYOR
13 Haziran 2022 09:12 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2022 09:52

İSTER kabul edin, ister etmeyin…

Aşık Sümmani Baba gibi kenara itilmişliğine, ihmal edilişine, yalnızlığı ve sahipsizliğine rağmen Erzurum, bulunduğu coğrafyanın “en önemli merkezi” olma özelliğini inadına koruyor.

*

Koruyor da, nereye kadar?

*

Gösterilen inadın ve direnişin altında pek tabi ki, Erzurum’un bir kadim şehir oluşunun, bir kültür ve medeniyet şehri kimliği taşıyor olmanın onurlu ve gururlu duruşu büyük rol oynuyor.

*

Erzurum, sonradan olma, ilçeden dönme değil, anadan doğma bir şehir.

*

Belediye ile belediyecilik hizmetleri ile neredeyse iki asır önce tanışan, köklü bir üniversiteye, Karayolları ve DSİ gibi önemli yatırımcı kuruluşların bölge müdürlüklerine, hava limanına ve demiryolu hattına sahip olan Erzurum, ne yazık ki son yıllarda birçok ilin hem sosyal ve hem de ekonomik yönden gerisine düşmüş olmanın acısını duymaya başladı.

*

Elinde bulundurduğu imkanları yeterince değerlendiremeyen, hükümetlerin tanıdığı ayrıcalıkları, örneğin Doğu. Anadolu Serbest Bölgesi imkanını beceriksizlik ve iç çekişmelerden dolayı heba eden Erzurum, boş işlerle uğraşırken, hamle üstüne hamle yapan illerin gerisine düştüğünü çok da fark edemedi.

*

Ne zaman ki “nal toplamaya” başladık, o zaman acı ve ıstırap veren gerçeğin farkına varır gibi olduk.

*

Yetişmiş insan gücünü, önemli bilim insanlarını kaybeden, sermayesi ve serveti “maraba ruhlu” uyanıkların eline geçen, liyakatın değil, siyasetin egemen olduğu çoğu kadroları ile “vasıfsız” hale gelen koca şehir, rotasını kaybetmiş gemiye döneli çok oldu.

*

Önce pandemi, sonrasında da patlak veren kriz nedeniyle çıkmaza giren ekonomisine yön verecek kimsesi kalmayan, mevcutların da ele geçirdikleri gücü “nalıncı keseri” gibi kendilerine yontma beceri ve insafsızlığı gösterdikleri Erzurum’dan kaçış tüm hızıyla devam ediyor.

*

Yolları kötü, çevre düzen ve temizliğinin hiçe sayıldığı, ne asfaltta, ne kaldırımda, ne refüjde standardın tutturulamadığı, dolayısıyla “keyfiyet” ya da “ben yaptım oldu” mantığının hakim hale geldiği Erzurum, kan kaybetmeye tüm hızıyla devam ediyor.

*

Tebrizkapı, Erzincankapı, Gürcükapı, Kilisekapı ve Taşmağazalar’ı gibi, bir zamanların en popüler ve hareketli çarşılarının özelliklerini kaybettiği, köylünün üretemediği, ürettiğini satamadığı Erzurum’da sanki her şey yolunda gidiyormuş gibi bir siyasetçinin, bir muhalefet partisi temsilcisinin çıkıp da gerçekleri adam akıllı die getirememesi de ayrı bir garabet olarak göze batıyor.

*

Muhalefetinin ölü taklidi yaptığı…

Geleceği; yarınlarda bir daha yüzünü görmeyeceğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in umuduna bırakılan, kimi belediye çalışanının tepesinden inanılmaz yolsuzluk kokularının yayıldığı, ancak iddiaların araştırılmadığı, üzerine gidilmediği Erzurum acaba nere gidiyor?

*

Kentsel dönüşüm adı altında çehresi değiştirilen ve kimliği giderek farklılaştırılan, evleri, mahalleleri ağır iş makinalarının acımasız dişlileri arasında un ufak edilen, daha onlarcasının da sırada tutulduğu Erzurum’un, sormak gerekirse şayet; geleceği konusunda kimsenin bir fikri, bir bildiği var mı?

*

Şehrin tarihi ve kültür yapılarının çokça bulunduğu merkezlerde, örneğin Cumhuriyet Caddesi’nin arka sokaklarında sökülen evlerin yerinde ne yapılacak?

Konut yapılacak ise ki, kuvvetle muhtemel öyle…

“Üretilen” arsalar üzerinde ne tür projeler uygulanacak?

O projelerin şehrin kültür dokusuna uygun olup-olmadığına kim, neye dayanarak karar verecek?

*

Şahsen bir Erzurumlu olarak ben, benim şehrimin yeşilin yerini beton yığınlarının aldığı, değil rahat etmek, nefes almanın bile zorlaştığı Trabzon gibi olmasını asla istemem.

*

Bu konuda, aldım şehrin hiçbir meselesinde olmayan muhalefet partilerini bir yana da…

Acaba “Bu koca, bu kadim kentin bir  Belediye Meclisi var mı?”

Laf olsun diye sormuyorum, “gerçekten var mı?

İnsan merak etmekten kendini alamıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.