YERLEŞİLEN her alanın kendine has bir kültürel görünümü ve yapısı bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile kültür, her ülkede farklılıklar gösterebilmekte ve hatta aynı ülke içinde bile kendi arasındaki farklılığından söz etmek mümkün olabilmektedir.
Bilgi ve ulaşımdaki hızlı değişim ve gelişmeler, insanların değişik kültürleri görme, öğrenme ve tanıma merakını artırmış, dolayısıyla bu yerleri gezip görme isteği “Kültür Turizmi”nin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Farklı milletlere ait kültürleri tanıma ve görme isteği, kültür turizmine olan talebi artırmış ve artırmaya da devam edecektir.
Bu nedenle Erzurum’un kültürel zenginlikleri, turizm olayı içinde önemli bir yere sahip bulunmaktadır.
Kültürel varlıklarını koruyarak geliştirilmesini sağlayan ve turistlerin hizmetine sunan şehirler, ekonomik ve sosyal ve kültürel açılardan fayda elde edeceklerdir.
Erzurum açısından bakıldığında, kültürel yönden oldukça zengin bir şehirdir. Coğrafi konumu itibariyle, bir geçiş noktasında olan Erzurum, yüzyıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Ancak bu kültürel zenginliğini etkili bir şekilde kullanamadığı görülmektedir.
Erzurum’un turizm gelişimi; Doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerleri koruma-kullanma dengesi gözetilerek sağlanmalıdır.
Erzurum yöresinin tarihi ve kültürel özelliği olan yapıların aslına uygun yenilenmesi, kültürel etkinliklerin düzenleneceği tesislerin inşa edilmesi, yöresel etkinliklerin yapılması, yerel kültürel özelliklerinin korunması,
Kültür turizmine açılacak olan yerlerin sahip olduğu kültürel mirasın, uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması gerekmektedir.
Ayrıca geleneksel aktiviteler geliştirilerek, tanıtımının yapılması da, yöremiz bakımından önemli bir kalkınma noktası olabilecektir.
Bunların yanında, kültür turizmine açılması gereken yerler ile ilgili gerekli alt yapı çalışmaları yapılmalıdır.
Özellikle ulaşım, çözülmesi gereken en önemli alt yapı sorunudur.
Ulaşım sorunu nedeniyle gerekli ilgiyi görememekteyiz.
Üstyapı çalışmaları için ise, teşviklere ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca, bu çalışmaların, yöre kültürüne uygun şekillendirilmesi yani yerel mimari dokunun bozulmasına izin verilmemelidir.
Beton binaların artması ve çarpık yapılaşma gibi sorunlar göze çarpmaktadır. Bu sorunlar turistik yörelerin çekiciliğinin yok olmasına ve giderek artan çevresel bozulmalara neden olmaktadır.
Bunun için plansız yapılaşmaya son verilmeli, kültürel dokusuna uygun olmayan, tarihi eserlerimizin yakınına, hiçbir mimari yapıya izin verilmemelidir.
Erzurum’un sahip olduğu tarihi ve kültürel miras, kültür turizmi için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Kültür değerlerinin korunması konusunda, kültürel miras önemli bir rol oynamaktadır. Söz konusu olan bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması için, özellikle tarihi çevrenin korunması, geliştirilmesi ve tarihi çevre içinde yer alan değerlerin turizm amaçlı kullanımlarının sağlanması doğrultusunda, kültürel varlıklara gerekli önemin verilmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Ayrıca, tarihi ve kültürel yapıların veya yöre mimarisini yansıtan yapı veya yapı topluluklarının yenilenmesi aslına uygun yapılarak, turistik amaçlarla kullanılması yönünde özendirici önlemlerin alınması gerekmektedir.
İnsanların beklentilerine ilişkin eğitim programları uygulanmalıdır.
Turistler ve Erzurumlu arasındaki iletişim düzeyi arttıkça, insanlarımız farklı bir kültürün etkisi altına girebilmektedir.
Yaşam tarzı, yeme-içme alışkanlıkları, kılık kıyafet gibi alışkanlıklarda değişmekte, dinsel inanç ve ahlaki değerlerinden uzaklaşarak yabancıların yaşam biçimlerini benimseye bilmektedir.
Bu durum ise, geleneksel sanatın, göreneklerin, maddi ve manevi değerlerin yani geleneksel kültürün bozulup yok olmasına neden olabilmektedir.