Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 16°C

ERZURUM’UN TÜRKMEN DÜNYASINDA AYRI BİR YERİ VAR

ERZURUM’UN TÜRKMEN DÜNYASINDA AYRI BİR YERİ VAR
22 Ağustos 2023 10:45 | Son Güncellenme: 22 Ağustos 2023 10:59

PALANDÖKEN Kültür Yolu Festivali’ne katılmak üzere yüzlerce kilometre öteden Erzurum’a gelen Türkmen yazar ve sanatçılar, Atatürk Üniversitesi ATATÖMER Amfisi’nde öğrenci ve akademisyenlerle bir araya geldi, sohbet etti Türk Dünyası’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu, beklentilerini dile getirdiler.

Türk Ocağı Erzurum Şube Başkanı Av. Nizam Işık’ın davetiyle gerçekleşen buluşmada Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kakasyalı’nın, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun unutulmaz “Malazgirt Marşı Şiiri”ni okuyarak  yaptığı açış konuşması büyük beğeni topladı.

FESTİVAL İÇİN GELDİLER

Karadeli Göklen Müzik Grubu’ndan Abdurahım Muradi, Hudaýkulu Zerendi ve Recepmuhammet Samizade ile Dedekorkut Edebi Derneği Üyeleri  Abdi Mahari, Hamide Etebari ve Seher Etebari’nin yanı sıra Horasan Türkmenler’inden Resul Abbaszade ve Türkmen Filoloğu Oğulmaya Samizade Saparova’nın  katıldığı sohbete kitapları ülkemizde de yayınlanan Araştırmacı Yazar Maya Hatun konuşması ile renk kattı.

TÜRKÜLERİMİZ OYNAK DEĞİLDİR

Grup içerisinde yer alan müzisyenlerin yöresel ezgilerden örnekler sunduğu programda konuşan Maya Hatun ve “Bizim türkülerimiz ağırdır, oynanmaz, dans edilmez” diyerek önemli bir ayrıntıya vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“- Türkmenistan doğumluyum. 25 yıldır İran’da yaşıyorum. Araştırmacı-yazarım. Türkiye’de iki kitabım yayınlandı. Hayma Ana’nın romanını yazdım. Biz Türkmen yazarlar, Ali Kafkasyalı hocamızın yazdıklarından fazlasıyla yararlanıyoruz, kendisine müteşekkiriz. Türkmen Sahra Bölgemiz Hazar Kıyısı’ndan başlıyor, Afgan sınırına kadar uzanıyor. Yaklaşık 750 kilometrelik bölgede Türkmenler yaşıyor. Türkmenler’in içinde Oğuz Boyları’ndan Kayılar’a kadar 24 boyun hepsi var. Biz Türkmen Bölgesi’nde kendimize özgü sanat dallarını, musikimizi devam ettiriyoruz. Ağır bir musikimiz var. Öyle herkes anlamaz. Bizim türkülerimizle oynanmaz, dans edilmez. Herkes oturur destan dinler.”

ERZURUM BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Dağarcıklarında 50’den fazla, Dedekorkut gibi, Köroğlu gibi destanların bulunduğunu, Erzurum ve Diyarbakır’ın yerinin kendileri açısından ayrı olduğunu, destanların bir bölümünde bu iki şehrin isminin geçtiğini hatırlatan Maya Hatun, “Bizde destanlar, daire şeklinde oturularak söylenir. Önce oturulacak alana saman serilir, üzeri keçe ile örtülür. Orta alanda ateşler yakılır, yemekler pişer ve çay hazırlanır. Halkaya girenlerden herhangi birisi kalkıp giderse, destana saygısızlık olarak kabul edilir. Bazen 7 gün süren destan programlarımız olur. Örneğin Köroğlu Destanı gibi. Köroğlu Destanı 5 cilt halinde yayınlandı. En büyük Köroğlu Destanı, Türkmenler’e aittir. Köroğlu Destanı’nda Köroğlu’nun ölümünden bahsedilmez. Çünkü, halk kahramanları bizim gözümüzde ölümsüzdür“ dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.