Dolar 32,3290
Euro 35,0804
Altın 2.292,31
BİST 8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

İNSANIN YÜZÜNÜ KIZARTAN KIRMIZI TAŞLI DUVARIN YAPIMI DURDURULDU

İNSANIN YÜZÜNÜ KIZARTAN KIRMIZI TAŞLI DUVARIN YAPIMI DURDURULDU
23 Ağustos 2019 20:21 | Son Güncellenme: 23 Ağustos 2019 20:25

ÇEVRE düzenlemesi olmamasına, içerisinde ilgi çekecek herhangi bir materyal sergilenmemesine rağmen, günde ortalama 3 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi Çifte Minareli Medrese’nin çevresine örülen kırmızı taşlı duvarın yapımı, erzurumdanhaberler.com’un yayını üzerine durduruldu.

Erzurum’un simge eserlerinden olan Çifte Minareli Medrese’de 2011 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Minelerinin çinisinden, zeminine varıncaya kadar tepeden-tırnağa elden geçirilen Cifte Minareli Medrese’de çalışmalar 5 yıl kadar sürdü.

Restorasyon süresince ziyaretçi trafiğine kapalı tutulan Çifte Minareli Medrese, gelen yoğun baskılar üzerine, çevre düzenlemesi yapılmadan yarım yamalak şekilde, 2016 yılında ziyaretçi trafiğine açıldı.

Eksikliklerine ve içinde sergilenecek herhangi bir materyali bulunmamasına rağmen, vatandaşların görmek için yoğun ilgi gösterdiği Çifte Minareli Medrese’de, iki yıl kadar önce de çevre düzenleme çalışmaları başlatıldı.

Ön tarafı sundurma ile kapatılan Çifte Minareli Medrese’de gizemli hale dönüşen çalışmalara, çoğu insan giderek tepki gösterdi ve başlatılan işlerin bir an önce tamamlanması için kamuoyu baskısı oluştu.

Bu yıl tamamlanması düşünülen restorasyon çalışmaları, bahçe duvarı için kullanılan “kırmızı taş” yüzünden durduruldu.

Tuğla kırmızısı taşların, medresenin duvarları ile uyum sağlamadığını gören vatandaşlar, konuyu sosyal medyaya taşıdı ve tepkilerini dile getirdiler.

erzurumdanhaberler.com’un da gündeme taşıdığı taş skandalına, haberimizin ardından müdahale edildi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan bir yetkili, Kayseri’den getirilen kırmızı taşların medrese ile uyum sağlamadığına dikkati çekti, “Duvarın yüzde 80’inin yapımı tamamlanmış ama bu haliyle tamamlanmasını biz dahil kimse istemiyor. Ya duvar yıkılacak, farklı malzemeyle yeniden örülecek, ya de mevcut duvara giydirme yapılarak, medrese ile uyumu sağlanacak. Konu önümüzdeki hafta yapılacak kurul toplantısında karara bağlanacak” dedi.

Bu açıklamadan sonra gözler, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na, dolayısıyla da o kurulda alınacak kararlara çevrildi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.