Dolar 32,3381
Euro 35,1961
Altın 2.248,29
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 4°C
Yağmurlu
Erzurum
4°C
Yağmurlu
Sal 4°C
Çar 3°C
Per 4°C
Cum 2°C

KADİM ŞEHRİN KADİM DEĞERLERİ

KADİM ŞEHRİN KADİM DEĞERLERİ
3 Aralık 2022 07:47 | Son Güncellenme: 3 Aralık 2022 07:48

KİMİ yazar ya da konuşmacının Erzurum’u tanımlarken sıklıkla başvurdukları bir sıfattır “kadim şehir” sözü.

*

Bu sözü; kuruluşu tarihin derinliklerine giden çok sayıda medeniyete beşik olmuş, yurt olmuş Erzurum’u tanımlamak için bonkör şekilde, rahatlıkla, hiç zorlanmadan ve de keyifle kullanabilirsiniz. 

*

Çünkü bilen bilir ki, tarihtir Erzurum, kültürdür, sanattır, medeniyettir, zenginliktir ve derin bir hafızadır.

*

Bu kadim şehirde nereye dönse, hangi yana baksa bir sürprizle, göreni şaşırtan bir yapıyla, bir kalıntıyla mutlaka karşılaşır insan.

*

Bulunduğu coğrafyanın bu eşsiz, bu gizemli şehrinin en çarpıcı yanı benzersiz oluşudur.

*

Her ne kadar son yıllarda özellikle ekonomik yönden gerçek değeri ve kıymetinden uzakta bir görüntü veriyor olsa da Erzurum, bu haliyle bile çok sayıda kente fark atacak özellik ve güzelliklere sahip bir şehir olma özelliğini korumaktadır.

*

Erzurum’u böylesine ayrıcalıklı hale getiren, farklı kılan güç, hiç şüphesiz şehrin sahip olduğu değerleri, sanatı, kültürü ve bu değerlerin nakış nakış işlendiği tarihi yapıları, Çifte Minareli Medrese’si, Saat Kulesi, Yakutiye Medresesi gibi baş yapıtlarıdır.

*

Her ne kadar bir Selçuklu eseri olmasa da şairin Çifte Minareli Medrese için dizeleri sıralarken kullandığı “Taşı işleyen nakkaş, hem Selçuklu hem dadaş” sözü, Erzurum’un güzel yüzünü tanımlayan çok şık ifadelerden birisidir.

*

Erzurum’un farklı ve değerli bir şehir halini almasının altında yatan en önemli faktör; sanata ve kültüre önem veren çok sayıda insanın camisine, medresesine, çeşmesine, konağına, kısacası yaptığı esere kattığı inceliktir, estetik ruhtur.

*

Sanatçı ruha sahip, kültürel değerlerini yoğurarak biçimlendirdiği ve bir kalıba soktuğu insanların varlığı Erzurum’un şansı olmuş, içi kor gibi yanan o kavruk ustaların duydukları memleket sevdası ve aşkı kimi yerde taşa, ahşaba, kimi yerde de eve, mutfağa, odaya, çeşmeye, hana, hamama, camiye yansımış, dolayısıyla kendisini diğer şehirlerden farklı kılan bir medeniyet beşiği Palandöken’in eteklerinde ortaya çıkmıştır.

*

Her ne kadar Erzurum kendisine emanet edilen mirası hovardaca tüketse de; her şeye, tüm olumsuzluklara ve ilgisizliklere rağmen kültür ve sanata el uzatan, değer katan fedakar insanların varlığı ve mevcudiyetlerini halen daha koruyor oluşları, bir büyük nimet olarak rahatlıkla gösterilebilir.

*

İşte o hassas, o üretken, kişisel gayreti ve gösterdiği çabayla Erzurum’a değer katan sanatçılardan, kültür insanlarından birisine, yolunuz Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi’ne düştüğünde rastlarsınız.

Şehrin en üst başındaki mütevazı sanat atölyesinde çalışmalarına tanık olacağınız, kendi imkanlarıyla üreten aynı zamanda da açtığı kurslarla öğrenci yetiştiren o büyük usta, o cengaver kültür savaşçısı, Canip Cihangir’den başkası değildir.

Eline geçirdiği ahşap malzemeye hiç zorlanmadan biçim veren, şekle sokan, yakma tekniği ile resim yapan, filografiden naht sanatına varıncaya kadar farklı yöntemleri kullanarak üreten “Allah vergisi bir yeteneğe” sahip Canip Cihangir’i anlatmayı ve varlığından bu memlekette yaşayan insanları haberdar etmeyi kendimize görev saydık.

Bir başka diyarda yaşıyor olsa, özel kanun çıkartılarak koruma altına alınacak değerde gördüğüm Canip Cihangir, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nün ilk mezunlarından…

*

Aynı zamanda Erzurum Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nde (ERSANDER) sosyal çalışmalara şehrin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayan iki çocuk babası 56 yaşındaki Canip Cihangir’i ben, aynı dernekte birlikte çalışan, yaptıklarına, ürettiklerine yakından ve hayranlıkla tanıklık eden bir gazeteci olarak “yedeği olmayan insan” gibi görüyor…

 

Erzurum sevdasını, meslek aşkını, fedakarlığını, mütevaziliği ve alçakgönüllü halini, sevdasını, sevgisini takdir ettiğim, avuçlarımı kabartırcasına alkışladığım çalışma arkadaşıma, yoldaşıma Canip Cihangir Usta’ma sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum.

YORUMLAR

  1. Sabri TOPDAĞI dedi ki:

    Yazdıklarınıza içtenlikle katılıyorum, kaleminize sağlık Öztürk bey. Size de Canip ustaya da sağlıklı uzun ömürler diliyorum.