Dolar 32,5292
Euro 34,9276
Altın 2.434,24
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 21°C
Az Bulutlu
Erzurum
21°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 18°C

KIŞI VAR, AMA ERZURUM’UN ADI YOK!

KIŞI VAR, AMA ERZURUM’UN ADI YOK!
6 Ekim 2016 10:32 | Son Güncellenme: 6 Ekim 2016 10:37

02-snhbrKIŞIN demir atıp, yatıya kaldığı ve uzun süre konukladığı illerin başında hiç şüphesiz Erzurum gelir. Kar yağdıktan sonra, beyazlara bürünen dağları ve ovaları ile hoş bir görüntüye bürünen Erzurum’un, bu güzelliklerin yeterince tanıtılamadığı bir gerçek.

Çok harika kış fotoğraflarına mekan olabilecek Erzurum’un, özellikle gezi ve turizme yönelik internet sitelerinde, ya isminin hiç anılmaması, ya da “sıradan” bir kış merkeziymiş gibi gösterilmesi, Erzurum’u bilen herkesi fazlasıyla üzüyor ve rencide ediyor.

Son olarak internette en çok tıklanan sitelerden birisi olan “Sonhaber”de, “Türkiye’de en iyi kış fotoğrafı çekilecek 10 yer” sıralamasında, Erzurum’un en sonda ve de Kars ile birlikte gösterilmesi, unutulmuşluğun, sıradanlığın acı bir fadesi olarak yorumlandı.

Erzurum’un yönetiminde sözsahibi olan insanların, bu sıradanlıktan ve sıralamadan eleştirel anlamda kendilerine önemli bir pay çıkarmalarını ve işe çok daha istekle ve samimiyetle el atmalarını beklediğimizi özellikle ifade etmek istiyoruz.

SONHABER’in en iyi kış fotoğraflarının çekileceği 10 il sıralaması aynen şöyle:

Kışın Anadolu farklı bir güzelliğe bürünür. Bembeyaz örtünün süslediği göller, ağaçlar ve yapılar unutulmayacak kareler ortaya çıkarır.
Biz de amatör ya da profesyonel tüm fotoğraf tutkunlarının Türkiye’nin en iyi kış karelerini yakalayabileceği yerleri uzmanlarına sorduk.

Dokuz uzmanın ilk tercihi Çıldır Gölü oldu.

1) GÖL ÜSTÜNDE ATLI ARABA ÇILDIR GÖLÜ / ARDAHAN VE KARS

Kışın buzlarla kaplanan göl Türkiye’deki en ilginç manzaraları sunuyor. Gölün üstünde sürülen atlı arabalar, buzu delip balık avlayanlarla burası farklı bir dünya. Bu arada 6 Şubat’ta dördüncü kez yapılacak ‘At Kış Şöleni’ni de ajandanıza not etmeyi unutmayın.

2) EŞSİZ KOMPOZİSYON KAPADOKYA / NEVŞEHİR

Kapadokya bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. İlginç kaya formasyonları ve peribacalarıyla dört mevsim eşsiz bir görünüme sahip. Ancak özellikle kışın vadinin karla kaplanması, Erciyes ve Hasan Dağı’nın karlı zirveleriyle eşsiz kompozisyon tamamlanmış oluyor.

3) KRİSTAL KARLAR SARIKAMIŞ / KARS

Türkiye’nin her yerine yağan kar burada farklı bir forma bürünür. Kristal görünüme sahip karlar yıldızlar yerdeymiş gibi parlar. Sebati Karakurt, “Binalarıyla Rus edebiyatını yaşarsın, başka zamana götüren bir masal dünyası” diyor.

4) İSTANBUL’A ÇOK YAKIN ABANT GÖLÜ / BOLU
İstanbul’dan bir buçuk saatte çam ağaçlarının arasındaki göle ulaşabilirsiniz. Kar olsun veya olmasın her zaman dört mevsim fotoğraf tutkunlarına güzel kareler sunuyor. Ama bir kış günü göl kenarında konaklamak, karla kaplı coğrafyada fotoğraf çekmek size eşsiz bir deneyim sunacak….

5) KARLA ÖRTÜLMÜŞ YAYLALAR ÇAMLIHEMŞİN / RİZE

Kaçkar Dağı’nın eteklerinde bulunan yaylalar kış boyunca karla kaplanıyor. Öne çıkanıysa Ayder Yaylası. Karlarla kaplı vadi, ağaç evler ve sık çam ağaçları birbirinden güzel manzara fotoğraflarına ev sahipliği yapıyor.

6) ERMENİ MİMARİSİ AKDAMAR / VAN

Van Gölü’nün içindeki adada bulunan Akdamar Kilisesi, ortaçağ Ermeni mimarisini yansıtan en iyi örneklerinden. Karlarla kaplı bembeyaz yer, Van Gölü’nün mavi suları, karşıda heybetiyle Artos Dağı ve Akdamar harika bir manzara sunuyor.

7) SARIÇAM ORMANLARI KÜRE DAĞLARI / KASTAMONU

Milli park statüsündeki bölge kışın ayrı bir güzelliğe sahip. Faruk Akbaş, “ Kastamonu’nun Daday, Azdavay, Pınarbaşı yolları arasındaki peyzajlar, sarıçam ormanları ve Valla Kanyonu sıra dışı karlı panoramalara sahne oluyor” diyor.

8) HEYBETİN SİMGESİ AĞRI DAĞI / AĞRI

Türkiye’nin en yüksek dağı dört mevsim erimeyen karı ve takke biçimindeki buzuluyla tüm heybetini sergiler. Buraya gelmişken karlar altındaki İshak Paşa Sarayı’nı da çekmeden dönmek olmaz. İkisini de aynı kadraja sığdırmaya çalışın.

9) DAĞA OYULMUŞ YAPI SÜMELA MANASTIRI / TRABZON

Karadeniz’in ormanlarla kaplı tepelerinin arasında dağa oyulmuş bir Rum-Ortodoks manastırı tüm heybetiyle duruyor. Kışın karlarla kaplı vadi, Sümela ve bir saat uzaklıktaki Uzungöl fotoğrafçıları cezbediyor.

10) TREN FOTOĞRAFI DOĞU EKSPRESİ / ERZURUM VE KARS

Devlet Demiryolları’ndan Doğu Ekspresi’nin hangi saatlerde nereden geçtiğini öğrenip doğru açıya geçin. Tren vagonlarının sıra sıra karlar içinden geçişini çekebilirsiniz. Özellikle Sarıkamış’tan sonra başlayan tünellerden geçişleri harika.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.