Dolar 32,5316
Euro 34,9229
Altın 2.424,64
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 22°C

KIŞLARI “KARA” AMA KENDİLERİ YEMYEŞİL!

KIŞLARI “KARA” AMA KENDİLERİ YEMYEŞİL!
7 Mayıs 2018 11:24

İSİMLERİNİN önünde  “kara” sıfatı bulunduğu için çoğu insan tarafından yadırganan Erzurum’un Güney İlçeleri Karayazı ve Karaçoban başta olmak üzere, Hınıs ile Tekman’da ve yaylalarında bahar tüm güzelliği ile kendini göstermeye başladı.

Karayazı ile Karaçoban’a neden “kara” yakıştırması yapılmış; İlçe halkının “kara” yazgısından, ya da “karakış”ın çok sert geçmesinden midir bilinmez ama, bugünlerde Erzurum’un güney ilçelerine yolu düşen insanları, coşkulu bir coğrafya ve o coğrafyanın “misafirperver” insanları karşılıyor.

İlçe girişlerine önceki yerel yönetimler tarafından dikilen, sonraki zamanda kayyum başkanlar tarafından sadeleştirilen, üzerlerinde Türkçe-Kürtçe “hoşgeldiniz” yazılı tagların bulunduğu Karayazı ve Karaçoban ile Hınıs ve Tekman’da kar’ın kalkmasıyla birlikte ortaya çıkan muhteşem güzellik, sadece ziyaretçilerin değil, yöre insanının da yüzünü güldürüyor.

HUZUR ORTAMI HAKİM

Tarlaların ekildiği, hayvanların ağıllardan çıkarılarak dağlara salındığı bölgeye, terörün bitmesiyle birlikte huzur ortamı hakim olmuş. Okullarında öğrenci ve öğretmenlerin gönül rahatlığı ile eğitimlerini sürdürdüğü Erzurum’un Güney İlçeleri’nde, özellikle de köylerinde, yöre halkı “yabancı” gördüğü insanlara son derece “samimi” şekilde yaklaşıyor, gülümseyerek “hoşgeldiniz” diyor ve yardımcı olma adına gayret gösteriyor.

DAĞ, TAŞ BÜYÜKBAŞ HAYVAN DOLU

En önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğu coğrafyada, binlerce büyükbaş hayvanın meralarda et ve süt depoluyor oluşu, hem yöre insanının refahı, hem de ülke ekonomisine sağladıkları katkı nedeniyle gören herkesin yüzünü güldürüyor.

Son derece temiz otlaklarda, billur gibi dağ suları ile beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin bilinçli şekilde işlenmesi ve pazara sunulması halinde yöreye büyük katkı sağlayacağını belirten köylüler, bunun için başta Erzurum Ticaret Borsası olmak üzere Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu bölgeyi de inceleme ve değerlendirmeye almaları gerektiğini söylediler.

DOĞAL STÜDYO GİBİ

Son birkaç yıl içinde, özellikle de sosyal medyanın önem kazanması ve fotoğraf çeken insanların sayı itibarı ile artmasının sağladığı avantajın, bölge lehine de kullanılması gerektiğini belirten yöre insanları, “Bizim buraların gizemli özelliği var. Yaylalarımız, on bin yıl öteye dayalı tarihimiz, çok eski uygarlıklardan kalma kalıntılarımız, fotoğraf çekmeyi seven insanlar için bulunmaz malzeme.  İnsanların gözlerini biraz da Erzurum’un Güneyi’ne, bizim buralara, köylerimize, dağlarımıza, yaylalarımıza çevirmelerini ve buralara gelmelerini, bizimle kucaklaşmalarını istiyoruz. Buralar da ülkemizin bir parçası ve korkulacak bir tarafı yok” dediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.