Dolar 32,5497
Euro 34,9952
Altın 2.422,95
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 20°C

MAHALLEBAŞI’NDAKİ AYIP

MAHALLEBAŞI’NDAKİ AYIP
24 Ekim 2017 20:18

MEZARI Aziziye Tabyası’nda bulunan, Osmanlı-Rus Savaşları’nın “sembol ismi” Nenehatun’un, Mahallebaşı’nda, üzerinde “içilmez” uyarısı bulunan bir küçük ve kirli çeşme üzerindeki büstünü yansıtan fotoğrafların sosyal medyada yayınlanması, tepki doğurdu.

Önümüzdeki günlerde 5’incisi gerçekleşecek olan Tabyalar Yürüyüşü öncesinde yayınlanan, iğreti bir çeşme üzerindeki Nenehatun Büstü’nü gören, aklına da yürüyüş günlerinde devasa büyüklükte pankartları ve üzerindeki, “Nene, torunların geliyor”, “Evlatlarım hoşgeldiniz” yazılarını hatırlayanlar, söyleyecek söz bulamadılar.

Tarihe “93 Harbi” olarak da geçen 1877-78 osmanlı-Rus Savaşları sırasında, ele geçirilen Erzurum Tabyaları’nı geri almak amacıyla başlatılan “halk harekatı”nın öncülerinden olan ve gösterdiği kahramanlıktan dolayı adı Erzurum Tarihi’ne de Türk Tarihi’ne de altın harflerle adeta kazınan Nenehatun için geçmiş yıllarda bir büst yaptırıldı.

Mahallebaşı’nda bulunan küçük bir çeşme üzerine yerleştirilen bu büst zaman içerisinde ilgisizlik ve bakımsızlıktan tel tel dökülmeye başladı.

Suyu “kirli” olduğu için ESKİ tarafından “içilmez” uyarı tabelası asılan çeşmenin üzerinde bulunan büstün bulunduğu yerden kaldırılmasını isteyen vatandaşlar, sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanyada Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağırdılar.

Tabyalar yürüyüşü sırasında adından övgüyle bahsedilen Nenehatun’un diğer günlerde hiç akla bile getirilmediğini belirten vatandaşlar, “1857 yılında doğan ve 98 yaşındayken, 1955 yılında hayata gözlerini yuman Nenehatun’un ölüm yıldönümü hiç hatırlanmaz mı? Bugüne kadar bir anma töreni yapıldığını hiç hatırlamıyoruz. Lafa gelince kimseye sıra bırakmayanlar, hizmete sıra geldiğinde adeta sırra kadem basıyorlar. Mahallebaşı’ndaki bu büst, adı Nenehatun Caddesi de olsa, bulunduğu yere hiç yakışmıyor. O büstü oradan kaldırmak ve daha münasip bir yere, örneğin Aziziye Tabyaları’na yerleştirmek gerek” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.