Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 16°C
Az Bulutlu
Erzurum
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

ORGAN BAĞIŞI İÇİN STAND AÇTILAR

ORGAN BAĞIŞI İÇİN STAND AÇTILAR
8 Kasım 2016 11:12

39-orgn

BÖBREK NAKLİ İÇİN 18 BİN İNSAN SIRADA

ERZURUM İl Sağlık Müdürlüğü,  “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle Erzurum Forum AVM de stand açarak vatandaşları bilinçlendirdi. Açılan stantda, vatandaşlara görevli sağlık personelleri tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılarak, organ bağışının önemine vurgu yapılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu:’’ Organ Bağışı, kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Ülkemizde  20 bini aşkın kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün Böbrek Nakli için bekleyen 17.997 hastamız vardır” dedi.

Kacıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Kişiler hayatta iken kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir.”

Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik ise bu hafta boyunca yapılacak olan etkinliklerle organ bağışının önemine dikkat çekeceklerini belirterek, vatandaşları organ bağışı yapmaya davet etti. Şu anda binlerce insanın çeşitli hastalıklarından dolayı organ bağışı beklediklerini vurgulayan Vançelik “Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Bir gün bizim de organa ihtiyaç duyabileceğimizi düşünerek, şifa bekleyen binlerce insana belki sebep olabileceğimiz bilinciyle, herkesi organ bağışı için destek vermeye davet ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.