Dolar 32,5968
Euro 34,8683
Altın 2.494,71
BİST 9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

YIKTIK, YERLERİNE YENİLERİNİ YAPAMIYORUZ!

YIKTIK, YERLERİNE YENİLERİNİ YAPAMIYORUZ!
10 Şubat 2020 10:40

“KENTSEL dönüşüm” adı altında başlatılan yıkım projeleriyle ortadan kaldırılan binlerce konutun “yalanızlaştırdığı” kent merkezinde, özellikle akşam saatlerinden sonra “in, cin top oynar” hale gelirken, bir zamanlar mahalle sakinleriyle dolan camiler de cemaate hasret kaldı.

Son 25 yılın ciddi ihmaline uğrayan kent merkezindeki eski kadim mahallelerin unutularak, çevrede “uydu kent”ler oluşturma yoluna giden yerel yönetimlerin uyguladığı “yanlış” politikaların sancısı, Erzurum genelinde çok daha fazla hissedilir hale geldi.

BİR KADİM KÜLTÜR YOK EDİLDİ

Bir yandan mahalleleri birleştiren ve bir kadim kültürün dibine darı eken belediyelerin, başlattıkları kentsel dönüşüm çalışmalarında da, “yapımı” unutup, sadece “yıkım” işine odaklanmaları, bir zamanların hareketli ticaret ve alışveriş semtlerini can çekişir hale getirdi, mahalleleri ortadan kaldırdı, camileri cemaatsiz bıraktı.

İSİMLERİ BİLE UNUTULDU

Başta Mahallebaşı olmak üzere, Gadana, Hacı Cuma, Veyis Efendi, Kırmacı, Sultan Melik, Gavurboğan, Çırçır, Dere Mahallesi, Muratpaşa gibi tarihleri çok eskilere dayanan, biri birilerini yakından tanıyan ya da aşina olan insanların yoğunlukta yaşadığı mahalleler, bir daha geri getirilmemek üzere tarihe gömülürken, şehrin ekonomisi de bu yıkımdan payına düşeni fazlasıyla aldı, almaya da devam ediyor.

NE YAPILACAK, NE ZAMAN YAPILACAK?

Ülkenin çoğu kentinde şehir merkezleri canlılığını korurken, Erzurum’da da tam aksi bir uygulamayla cansız ve mecalsiz bir kent merkezi oluşturulduğuna dikkati çeken vatandaşlar, “Erzurum göç veriyor, boşalıyor deniliyor ya; bunun sebepleri araştırılıyor mu acaba? Erzurum’un eski mahalleleri, o mahallelerde yaşayan on binlerce insanını yerinden, yurdundan eden proje, bu boşalmanın asıl sebebi değil midir? Son 8-10 yıldır durmadan ev yıktı, mahaleleri dümdüz ettiler. Öyle ki, çoğu mahallede kala kala sadece camiler kaldı. O camilerde de gidin cemaat bulamazsınız. Çünkü camiye gidecek mahalle sakini, çarşı esnafı kalmadı. Bakalım bu projeyle ne yapılacak, nereye varılacak, doğrusu çok merak ediyoruz” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.