Dolar 32,5193
Euro 34,8902
Altın 2.441,68
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 21°C

YOKSA DEFİNE Mİ ARAMIŞLAR

YOKSA DEFİNE Mİ ARAMIŞLAR
9 Aralık 2020 11:33

ERZURUM‘un sembol eserlerinden Çifte Minareli Medrese’nin çevresinde bugün gördüğümüz sur ve yapı kalıntılarının, yaklaşık 44-45 yıl önce “bilimsel kazı” adı altında “iş makineleri” ile yapılan çalışmalarda çok önemli bilgi ve verilerin kaybolduğu belirtildi. Kamuoyu ile paylaşılan bu bilgi, kimi insanın aklına, “Yoksa bilimsel kazı adı altında Çifte Mşnareli Medrese’de define mi aramışlar” dedirtti.

Yaklaşık 10 yıl önce, yapımından günümüze uzanan 743 yıllık süreçte en önemli ve kapsamlı restorasyonu geçiren, minarelerinin çinileri yenilenen, zeminine pis su boruları yerleştirilen, duvarları ve kabartmaları temizlenen Çifte Minareli Medrese’nin geçmişte bilimsel kazı adı altında ciddi istismara uğradığı kaydedildi.

İŞTE O KİTAP

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan restorasyon işini yüklenen Pekerler İnşaat’ın sponsorluğunda baskısı 2017 yapılan Erzurum Çifte Minareli Medrese 2011-2016 Restorasyonu tanıtım kitabında “Arkeolojik Bulgular” ara başlığıyla yer alan bölümde, Medrese’nin 1976-77 yıllarında yapıldığı bilinen kazı çalışmalarına dikkat çekildi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde uzun yıllar görev yapan, bilimsel kurullarda hizmet veren Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ile Sanat Tarihçisi Hande Elif Uçan tarafından hazırlanan belgesel nitelikteki kitapta yer alan, “iş makineleri ile kazı yapılmış” ifadesi, duyan, okuyan çoğu insanın aklına “Yoksa bilimsel kazı adı altında define mi aranmış” düşüncesini getirdi.

Kitabın hazırlığını yapan, yazıları kaleme alan, kağıda döken iki bilim insanı, konuyla ilgili olarak “Restorasyon çalışmaları kapsamında, Çifte Minareli Medrese’nin çeşitli yerlerinde, farklı tarihlerde arkeolojik sondaj ve kazı çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışmalardan özellikle 1976-1977 yıllarında yapılan ana eyvanın güneyinde bir takım yapı izleri açığa çıkarılmıştı. Ancak, kabaca yapılan bu kazılarda, ortaya çıkan bulguların mahiyeti tam olarak değerlendirilemediği gibi, bilimsel nitelikten uzak, iş makineleri ile yapılması sebebiyle de bazı bilgi ve veriler kaybolmuştur” bilgilerini kamuoyu ile paylaştılar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.