Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 27°C
Sal 26°C

İRANLILAR’I MUTLU EDEN DEVİR TESLİM

İRANLILAR’I MUTLU EDEN DEVİR TESLİM
4 Haziran 2024 18:07

YASADIŞI yollardan ülkemize sokulan ve İran’a ait oldukları yapılan incelemeler sonucu anlaşılan toplam 55 adet tarihi değere sahip sikke, bronz heykeller, sürahi ve, kılıç, düzenlenen devir teslim töreniyle gerçek sahiplerine teslim edildi.

Erzurum Müzesi’nde düzenlenen devir teslim törenine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz ile İran’ın Erzurum Başkonsolosu Mohammad Ebrahimi ve Vali Yardımcısı Mustafa Berk Çelik’in yanı sıra ilgili birimlerin yetkilileri katıldı.

Genel Müdür Birol İnceciköz, yaptığı konuşmada; Erzincan ve Erzurum’da daha önce kolluk kuvvetleri tarafından yapılan operasyonda, aralarında Sasani Dönemine ait bir kılıç, tunç ve demir çağlarına tarihlenen heykelcikler, kase, dağ keçisi ve geyik figürünün de bulunduğu toplam 12 kültür varlığı ele geçirildiğini hatırlattı.

Yapılan incelemelerde, ele geçirilen eserlerin İran’dan yasadışı yollarla ülkemize getirildiğinin anlaşıldığına dikkati çeken Genel Müdür İnceciköz, izlenen adli süreç sonunda eserlerin İran’a iadesinin mümkün hale getirildiğini bildirdi, “Bu eserlere ek olarak; Antalya Müzesi Müdürlüğü’nden 42 adet sikke ve yine İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünden ulaşan bronz sürahinin de İran kökenli olduğu uzmanlarımızın titiz yaklaşımları sonucunda ortaya konuldu ve bu eserlerin de diğerleri gibi iadesi için gerekli girişimler diplomatik yollarla gerçekleştirildi” dedi.

Başkonsolos Mohammad Ebrahimi, ülkelerine ait eserlerin kendilerine iade edilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında, emeği geçen herkese ülkesi adına teşekkür etti.

Eserlerin iadesine ilişkin yazışmaların karşılıklı imzasından sonra, özenle ambalajlanan emanetler İranlı yetkililere teslim edildi. erzhaber

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.