Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 5°C
Az Bulutlu
Erzurum
5°C
Az Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 12°C

FETÖ’DEN ERZURUM’DA KAÇ KİŞİ TUTUKLANDI?

FETÖ’DEN ERZURUM’DA KAÇ KİŞİ TUTUKLANDI?
4 Kasım 2016 20:22 | Son Güncellenme: 4 Kasım 2016 20:23

04-val

ERZURUM’U MUTLAK SURETTE TANITMALIYIZ

VALİ sayın Seyfettin Azizoğlu ile yaptığımız söyleşiye, kaldığımız yerden devam ediyoruz.

İlk bölümün sonunda bölgenin bir ticaret merkezi olmaması için hiçbir sebep bulunmadığını belirten Vali Seyfettin Azizoğlu, bazı engeller bulunduğunu ve bu engellerin kaldırılması gerektiğini söylemişti…

Biz de “o engelleri nasıl kaldıracağız, önemli olan bu” diye sormuştuk.

Seyfettin Azizoğlu: Esas olan bu. Bir, aslında Erzurum’da güzel şeyler yapılmış. Yani bir hareket var, Bir havalimanı var Erzurum’un. Bu havalimanı ile bütün bu bölge ile ulaşım ve irtibat sağlanması mümkün, ama o irtibatı tam olarak sağlayamamışız.

İstanbul ile Ankara ile bu sene de Antalya, Bursa ile irtibatımız var havayolu ile. Fakat Tebriz’le, Tiflis’le Bakü ile irtibatımız yok. Oysa bu illerle de irtibatımızın olması mecburidir, olmazsa olmazımızdır. Tabi bir de, Erzurum’un denizlere bir an önce açılmasını sağlamamız lazım. Denizin, limanların Erzurum’a çok ciddi katkısı olacak. Hükümetimiz bununla ilgili gerçekten güzel bir çalışma yapmış. Ovit Tuneli, Kınık Tuneli… Bunlar büyük projeler.

Öztürk Akkök: Kasım ayının 11’inde Ovit Tuneli’nde ışık görülecek diye bir açıklama yapıldı. Işığı görmeye beraber gider miyiz acaba?

Seyfettin Azizoğlu: Bitince gideriz inşallah. Şimdi biz bu tunellerle yolu Erzurum’a bağlarsak, buradaki bir ürünü, 1,5 saat sonra Karadeniz’deki limana taşıyabiliriz. Aynı şekilde limandan gelen bir mamul veya hammadde 1,5 saat sonra Erzurum’da olur.

ERZURUM, LOJİSTİK MERKEZ OLMAYA ADAY BİR ŞEHİR

Erzurum, az önce ifade ettiğim gibi, bölgenin lojistik merkezi olmaya aday bir şehirdir. Zaten Erzurum’un tarihi de böyle. Ticaretin merkezi olan bir şehir. Bugüne kadar belki sanayinin merkezi hiç olmamış, ama ticaretin merkezi olmuş. Bölgede bütün bu ticaretin yapıldığı arter halinde Erzurum. Çünkü yollarında geçiş noktası. Biz Karadeniz ile bağlantısını sağladığımız zaman problemimizin yüzde 90’ını çözmüş olacağız.

Ondan sonra Erzurum’da yetişmiş, Erzurum’dan Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerine yayılmış işadamlarımız var, sanayicilerimiz var. Onlarla, gerekiyorsa yanlarına gidip tek tek konuşarak, Erzurum’a yatırım yapmalarını, Erzurum’u bölgenin ticaret merkezi haline getirmeleri için gerekeni yapmalarını kendilerinden isteriz.

HER ŞEYİ DEVLETTEN İSTEMENİN ZAMANI GEÇTİ

Artık her şeyi devletten istemenin zamanı geçti. Çünkü sermaye dünyanın bir ucundan bir ucuna iki saniyede gidebiliyor. Bütün mesele burayı yatırım yapılacak bir cazibe merkezi haline getirmek. Cazibe merkezi haline geldiğini yatırımcıya inandırdığımızda ise yatırımcılar bu bölgeye gelir. Bunu başarmak bizim gayretimize bağlı. Biz de, var gücümüzle gayret edeceğiz.

Öztürk Akkök: Anlattıklarınız çok değerli ve önemli. Bunlar hayata geçirildiği takdirde Erzurum’un önü büyük ölçüde açılacaktır.

Gelelim 2017 EYOF organizasyonuna. Bu konuda neler söyler, ne tür bilgiler verebilirsiniz bizlere.

EYOF KAPSAMINDA 2 BİN KİŞİ BEKLİYORUZ

Seyfettin Azizoğlu: Evet. Şubat ayının 10’undan sonra Avrupa Gençlik Olimpiyatları (EYOF) Erzurum’da yapılacak. Arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar. Çok yoğun çalışma temposu içerisindeler. 50’ye yakın ülkeden gelecek sporcuları Erzurum’da inşallah güzel bir şekilde ağırlama imkanına sahip olacağız.

Bu olimpiyatlarda dereceler olacak, madalyalar alınacak biz alacağız, başka ülkeler alacak. Bunlar işin ayrı meselesi, ama onun ötesinde 2 bine yakın insanın gelmesini bekliyoruz. Onlara Erzurum’umuzu, Türk insanının misafirperverliğini ve Erzurum’un güzelliklerini, tarihi dokusunu tanıtmak, anlatmak ve buradan güzel duygularla ayrılmasını sağlamak istiyoruz.

Öztürk Akkök: Bu tanıtım noktasında sanki çok becerikli olduğumuzu söyleyemeyiz.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER PLANLIYORUZ

Seyfettin Azizoğlu: Değiliz, değiliz maalesef aynen öyle. Ama bu sene iddialıyız. Biraz derinden gidiyoruz. Çok güzel çalışmalar yapılıyor. Sporcularımızla beraber aileleri de gelecek, antrenörler gelecek, vatandaşlarımız gelecek. Yaklaşık 15 gün burada kalacaklar. 9 gün olimpiyatın süresi, gelişleri ve gidişler eklediğiniz zaman 15 günü bulacak.

Bu süre zarfında insanların kış mevsiminde daha güzel ve sıcak günler geçirmelerini sağlamak istiyoruz. Bunun içinde Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak diğer ilgili birimleri de işin içine katarak çeşitli etkinlikler planlıyoruz. Bunun için toplantılar yapılıyor. Planlamaları ortaya çıktı. Yani buraya gelen insanların, buradan giderken ‘’Biz Erzurum’da şöyle güzel bir şey yaşadık’’ demelerini istiyoruz ve bu yönde çalışmalarımız devam ediyor.

Öztürk Akkök: Biz Erzurum olarak 2011 tecrübesi yaşadık. Çok ciddi yatırımlar yapıldı. 700 milyon TL’ye yakın paralar harcandı. İnsanlar muazzam bir beklenti içerisine sokuldu o dönemlerde. Sanki Üniversitelerarası Kış Oyunları sihirli bir değnekti. Sihirli değnek Erzurum’un üzerine dokunacak. dolayısıyla tüm sorunlar ve sıkıntılar hallolacaktı. Maalesef beklentiler yerini bulmadı. Ciddi bir hayal kırıklığı yaşandı. Şimdi insanlar da bir rezerv var. Ama bir beklenti içerisinde olmaktan da kendilerini alamıyor Erzurumlular.

BÜYÜK BEKLENTİLER İÇİNDE OLMANIN ALEMİ YOK

Seyfettin Azizoğlu: Çok büyük beklenti içersin de olmanın gereği yok tabii. Avrupa Gençlik Olimpiyatları bu, ama 2011’de yapılan yatırımlarla Erzurum’un kazandığı şu oldu; birincisi bugün Türkiye’nin neredeyse hiçbir vilayetinde olmayan hatta Dünya’nın birçok yerinde bulunmayan bir spor altyapısına sahip oldu. İkincisi; Erzurum dünyanın kış turizm merkezlerinden birisi haline gelmeye başladı. Şöyle bir algı olmasın tabi; ‘Gelecekler, milyarlarca dolar bırakıp gidecekler!’ Böyle bir şey yok elbette.

Öztürk Akkök: Milyarlarca doları bırakın, gelen turistin cebindeki 400-500 doları bile ticari anlamda alabilecek beceriyi sergileyemiyoruz.

ESNAFIMIZDAN İSTİRHAM EDİYORUM

Seyfettin Azizoğlu: Onu sağlamak bizim görevimiz. Buradan ben esnafımızdan şunu istirham ediyorum. Gelen misafirlerimize evsahipliğimizi en iyi şekilde yapmalıyız. Türk Milleti’nin tarihinden gelen o misafirperverliği göstermeliyiz. Dünyanın aslında muhtaç olduğu özelliklerden bir tanesidir bu. O güveni, o sıcaklığı ve o ev sahipliğini hissettirebilmek… Dünya da böyle şeyler kalmadı artık ama insanlar bunları özlüyorlar, arzuluyorlar ve böyle şeyleri görmek istiyorlar. Bu aynı zamanda bize şunu sağlayacak, bundan sonraki süreçte Erzurum’a geliş-gidişleri arttıracak. İnsanların buralara gelmesini teşvik edecek. İnsanlar buralara geldikçe de hem bölgeyi gezecekler hem de harcama yapacaklar. Bu da, burası için gelir demektir ve Erzurum’un bir gelir kaynağı da turizmdir. Bu da bir gerçek.

Esnafımız şunu yapmamalı; Diyelim turist taksiye bindi, taksici 10 liralık yere 100 lira istememeli. Ya da lokantacı esnaf, 5 liralık şişe 20 lira almamalı. Otelci esnaf 100 liralık odayı 500 liraya satayım anlayışında olmamalı. Bunu biz böyle yaparsak, ‘altın yumurtlayan tavuğun boynunu kesmiş oluruz. Biz ne yapmalıyız. Sürekli tavuğun altın yumurtlamasını sağlamalıyız ve bunu uzun süreli yapmak zorundayız.

EYOF’U MUTLAKA BAŞARMALIYIZ

Şimdi biz bu EYOF’u alnımızın akıyla başarılı bir şekilde yaptığımız zaman şunu ispat etmiş olacağız; ‘Artık Erzurum, dünya kış turizmi açısından bir merkez oldu. Artık bundan sonra her türlü kış organizasyonu Erzurum’da yapılabilir. Küçük ölçekli organizasyonlardan tutunda orta ölçekli organizasyonlara ve olimpiyatlara kadar hepsi Erzurum’a gelebilir. Bireysel olarak Dünya’nın birçok yerinden insanlar buraya gelerek kayak yapabilir.’ Bunları bu sene ispat etmemiz lazım. Biz idarecilerin ve Erzurumlu’nun da görevi bu. Bunu başarmalıyız.

Öztürk Akkök: İşadamları ve esnafla biraraya gelinerek belki mesajlar verilebilir?

Seyfettin Azizoğlu: Öyle bir planımız var. Arkadaşlarla bir araya gelip konuşacağız. Bu ev sahipliğini yüzümüzün akıyla yapalım.

HİÇBİR HAKSIZLIĞA, HUKUKSUZLUĞA MEYDAN VERMEDİK

Öztürk Akkök: Şimdi gelelim 15 Temmuz süreci ve sonrasına. Olağanüstü Hal Valisi’siniz siz. Olağanüstü Hal Valiliği nasıl bir şey bilemiyorum tabi.

Seyfettin Azizoğlu: (Gülümseyerek) Ben de anlamadım nasıl bir şey olduğunu.

Öztürk Akkök: Bu süreçte başlatılan operasyonlar sonrasında, aklınızda mı rakam bilemiyorum da, acaba kaç kişi tutuklandı ya da kaç kişi gözaltına alındı.

Seyfettin Azizoğlu: Şunu samimiyetle ifade etmek istiyorum. Olağanüstü Hal ilan edildiği andan itibaren Erzurum’da hem kolluk safhasında, hem adli safhada, hakikaten kuralların, hukukun gerektirdiği bütün usullere en azami riayet sağlanarak, hiçbir haksızlığa, hukuksuzluğa da mahal vermeden, suçlu kimse cezasını çekecek şekilde yargıya teslim edilmesi için çalışılıyor.

Bu konuda arkadaşları tebrik ve teşekkür ediyorum. Hakikaten çok gayretli ve kılı kırk yararcasına çalışıyorlar.

FETÖ operasyonları kapsamında bugüne kadar Erzurum’da 401 kişi tutuklandı, 693 kişiye de görevden el çektirildi.

Öztürk Akkök: Efendim, biliyorum ki, kapının önünde epeyce bir insan sizinle görüşmek için bekliyor. Sohbetin kısa olanı da makbuldür. Sonuç itibariyle internet gazetesinde yayınlanacak bir söyleşi bu. Arkası yarın diyelim. İnşallah sohbetimizi başka zamanlarda devam ettiririz.

Bu söyleşi için size çok teşekkür ediyorum.

Seyfettin Azizoğlu: Ben teşekkür ederim. Çok sağolun. EYOF sürecinde de bu konuları konuşmamız iyi oldu.

En sonunda şunu söylemek isterim:

BU YIL SADECE BİR CİNAYET İŞLENMİŞ!

Erzurum ülkemizin en güvenli şehirlerinden birisi. EYOF toplantısına gittiğimiz zaman da bize soru gelebilir diye bilgi toplamıştık. 2016 yılında, yani bu yıl Erzurum’da sadece bir cinayet işlenmiş. İkinci bir cinayet yok. Erzurum bu manada Türkiye’nin de, dünyanın da en güvenilir şehirlerinden birisi.

Yurtdışından gelecek misafirlerimiz açısından, yerli misafirlerimiz açısından Erzurum’un huzur ve güven şehri olduğunu ifade etmek istiyorum.

Öztürk Akkök: Kaldı ki çok hareketli bir coğrafya da yaşıyoruz.

Seyfettin Azizoğlu: Evet işte buna rağmen Erzurum güvenilir ve huzurlu bir şehir.

Öztürk Akkök: Ateş çemberi içerisinde bir vaha gibi Erzurum. O yönüyle de bir Erzurumlu olarak, memleketimiz ve insanımızla gurur duyuyoruz.

Efendim bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum.

Seyfettin Azizoğlu: Ben teşekkür ederim. Güzel bir söyleşi oldu. Sizin aracılığınızla birçok konuya değinmiş olduk, sağolun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.