Dolar 32,3697
Euro 35,0071
Altın 2.325,73
BİST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 18°C

OSMANLI DÖNEMİ ERZURUM’UNDA ESNAFLIK VE AHİLİK NASILDI?

OSMANLI DÖNEMİ ERZURUM’UNDA ESNAFLIK  VE AHİLİK NASILDI?
20 Eylül 2017 14:14

ERZURUM, Osmanlı döneminde esnaf teşkilatının en kuvvetli olduğu illerden birisiydi. Öyle ki, 19. yüzyılın sonlarında bu teşkilat, başka yerlerde ortadan kalkmışken, Erzurum’da Cumhuriyet’İn ilk yıllarında dahi ayaktaydı.

Ahi, yani esnaf teşkilatının üç önemli yöneticisi vardı: Şeyh, kethüda ve yiğitbaşı.

Erzurum’daki ahi teşkilatının başındaki son isim Debbağlar Şeyhi Arif Efendi’dir. Arif Efendi’den önce, 1880’li yıllarda Erzurum’daki Debbağlar Şeyhi, Büyük Debbağhâne’nin sahiplerinden olan Hacı Nebi Ağa idi. Esnaf teşkilatının başında bulunan Debbağlar Şeyhi, esnaf arasında çıkan problemleri hallettiği gibi, esnafın belediye ve hükümetle olan ilişkilerine de nezaret etmekteydi.

Osmanlı’nın son dönemlerinde Erzurum’daki esnafların şeyhi Arif Efendi iken, Umum Esnaf Kethüdası Hacı Haşim Efendi’ydi. Kethüda, şeyhin esnaf yanındaki temsilcisi olup esnafın işlerini takip eder ve toplantıları idare ederdi.
Anladığımız kadarıyla Debbağlar Şeyhi, bütün esnafın üzerinde temsili bir makam olup, esnaf gruplarının fiili liderleri kethüdalardı.

Kethüdanın en önemli yardımcısı olan “yiğitbaşı” yerine, Erzurum’da bazen “yol ustası” tabiri de kullanılmaktaydı. Ahilik teşkilatından kalma bir terim olan “yiğitbaşı”lık, Erzurum’daki bakırcılar esnafı içinde 1966 yılına kadar kullanılmış, bu tarihten sonra yiğitbaşı yerine “tebliğ memuru” ifadesi kullanılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.