Dolar 32,5969
Euro 34,7289
Altın 2.496,30
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

IŞKIN YERKEN, GÖZ ÇIKARTMAYIN!

IŞKIN YERKEN, GÖZ ÇIKARTMAYIN!
27 Nisan 2017 07:38 | Son Güncellenme: 27 Nisan 2017 07:41

BAHAR ayları geldiğinde, dağlardan toplanarak manav ve pazar yerlerinde satışına başlanılan ışkının, çok da masum bir yiyecek olmadığı ortaya çıktı.

Kanser hastalığına iyi geldiği inancıyla, vatandaşlar tarafından çokca rağbet edilen, bu nedenle kilosu 15-20 liradan satılan ışkın ile ilgili olarak yapılan araştırma ve yazılan makalelerde, bu bitkinin yaprakları ve saplarının “oksalit asit (bitki kökenli organik asit)” içerdiğine dikkat çekilerek, “Yüksek oranlı oksalik asit, böbrek yetmezliğine neden olabilir, böbreklerde taş oluşturur. Bu nedenle çok dikkatli tüketilmelidir” uyarısı yapılıyor.

“Kaş yaparken, göz çıkartmayın” deyimini hatırlatan; The Journal of the American Medical Association’daki yazıda ise, “Işkın yapraklarına bağlı bazı ölümlerden söz edildiğini biliyoruz. Savaş sırasında İngiltere’de yaprakların besin olarak kullanımı tavsiye edilmiş, ama ölüme neden olacak derecede zehirlenme tehlikesi fark edilince, yaprak kullanımına karşı uyarı yapılmıştı” deniyor.

Işkın’ın yararları ise, saymakla bitmiyor.

KANSER ÖNLEYİCİ ÖZELLİĞİ VAR

İngiliz bilim adamları yaptıkları araştırmada, Işkın’ın (Reun Rıbes) kanserle mücadelede etkili olabileceği ve bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişmesini önleyebileceğini ortaya çıkardı. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin çalışmasına göre, Işkın’da kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önleyici maddeler olan polifenoller bakımından zengin olduğunu ortaya koydu.  Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy’in Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte, “Araştırmalarımız  sonucunda Işkın’ın özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından etkili hale geldiğini belirtti.Bu bitkiden elde edilecek bir ilacın da kanserle mücadelede kullanılabileceği” şeklinde konuştu.

ABD’de yapılan bir çalışmada ise “ışgın”  otu’nun kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı ortaya çıkmıştır. Atlanta Üniversites’nde yapılan araştırma fareler üzerinde yapıldı ve ışgın otu içinde bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanserli hücrelere enjekte edildi ve 2 gün gibi kısa bir sürede kanserli hücrelerin yaklaşık yarısı yok oldu.
Öyleki bir kaç yıla kadar ışgın ( uçkun ) ile kanser ilacı üretimi başlayacağı dile getirildi.

Bazı araştırmalarda, asetilkolin mekanizmasına etkisinden dolayı Alzheimer hastalığına karşı önleyici olduğu bildirilmiştir.

Ayrıca uçkun kökleri bazı yörelerde sivilceler için yoğurt ile karıştırılarak cilde sürülmektedir.

Bunların yanı sıra, Uçkun bitkisinin sindirimi kolaylaştırdığı, mideyi rahatlattığı ve mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Afrodizyak özelliği olan uçkun aynı zamanda şeker ve tansiyon hastalıkları içinde iyi geldiği söylenmekte. erzhaber

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.