Dolar 32,5940
Euro 34,8052
Altın 2.497,31
BİST 9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C

ÖĞRENCİSİ YÖNLENDİRDİ, HOCASI KİTAP YAZDI

ÖĞRENCİSİ YÖNLENDİRDİ, HOCASI KİTAP YAZDI
1 Nisan 2018 15:01 | Son Güncellenme: 1 Nisan 2018 15:02

İPEKYOLU Halk Ozanları Kültür Derneğinde, Müslüm Çağlar’ın kaleme aldığı ‘Yüce Dağların Başında’ isimli kitabın tanıtım toplantısına katıldık. Erzurum Barları üzerine düşünce, anı ve söyleşilerle birlikte ilginç fotoğrafların bulunduğu, 312 sayfalık kitap, Erzurum’un işgalden kurtuluşunun 100’ncü yıl anısına Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından yayımlandı.
Muratpaşa Mahallesi, Haşıl Efendi Caddesi üzerindeki Vani Efendi İş Merkezinin ikinci katındaki İpek Yolu Halk Ozanları Kültür Derneğine birkaç kez gitmişliğimiz var. Derneğim Kurucu Başkanı Hatem Aksakallı ile şimdiki Başkanı Selam Yağar’ın sıcak bir şekilde karşıladığı kültürel etkinliğe ilgi büyüktü.
Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğe ömrünü veren, Halk Eğitim Müdürlüğü görevinden emekli olan Müslüm Çağlar, yazmaya nasıl başladığını şöyle anlattı:
ÖĞRENCİSİ ÇAĞLAR’I YAZMAYA YÖNLENDİRDİ
“Bir gün öğrencim Orhan Bozkurt ile karşılaştık. Hal hatırdan sonra ‘Hocam niye anılarını yazmıyorsun? Erzurumajans’ta yayınlarız’ dedi. Yazmak kim ben kim? Hayatta hiç yazmamışım ki. Birkaç ay ektim. Yine bir gün rastladı. ‘Hocam, haydi gidelim ajansa’ dedi. ‘Benim Turhan isimli bir kardeşim var. Onu da yetiştirirsin’ dedi. Bana bir masa ve sandalye verdi. Misafirlerini de burada ağırlayabilirsin. Birkaç ay gittim, ‘ne yazayım’ diye düşündüm. Sonunda Karazlı davulcu İlhami Uslu’yu yazmaya karar verdim. Sosyal medyada tepkilere bakacak ve sonrası için ya ‘tamam’ ya da ‘devam’ diyecektim. Tepkiler olumlu gelince ben de yazmaya devam ettim. Örneğin bir Mobilyacı Muhlis Usta (Gedikli) vardı. Başbarı kendine has stiliyle oynardı. Ayağını vurduğu yerden epeyce ilerde çökerdi. Boyu kısaydı ama bar oynarken çok heybetli görünürdü. Elindeki mendili bayrak gibi taşırdı. Bende onlar gibi ustaların hayat hikayelerini yazdım.”
ERVAK KİTABI YAYIMLADI
Müslüm Çağlar, kitabı öğrencilerinden olan Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Özarslan’ın yayına hazırladığını bildirdi. Prof. Dr. Özarslan ile Atatürk Üniversitesinde okuduğu ve Kredi Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürlüğü bünyesinde açtıkları halk oyunları kursu sırasında tanıştıklarını anımsatan Müslüm Çağlar şöyle devam etti:
“Kitap tamam ama bunu kim bastıracak? Önce belediyeye gittim, olmadı. Kültür Müdürlüğüne, Üniversiteye gittim olmadı. Orhan Bozkurt, ERVAK Başkanı Erdal Güzel ile görüştü. Erdal bey, ‘Hay hay ben çıkarırım’ dedi.”
GÜZEL, TURAN TAKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Müslüm Çağlar’ın yazılarından oluşan kitabın tanıtımına ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Başkan Yardımcısı Abdurrahman Zeynel, Genel Sekreter Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu ve Tahsin Kaya ile birlikte katıldı. Erdal Güzel, ERVAK olarak başarılı bir yolda olduklarına vurgu yaparak şunları söyledi:
“Hayatının büyük bir kısmını halk oyunları çalışmalarıyla geçirmiş, uzun yıllar bar oynamış olan Müslüm Çağlar’ın birkaç yıldan beri birikimlerini yazıya dökmesi olumlu bir gelişmedir. Müslüm hocanın oyunlarındaki Turan taktiğinden bahsetmesi, ilçeler arasındaki oyun farklarını yorumlaması, kıyafetlerdeki detaylara dikkat çekmesi, unutulmaya yüz tutmuş oyunları hatırlatması ve Erzurum barları hakkındaki düşünceleri son derece önemli.”
Öğrencisi olan gazeteci Orhan Bozkurt’un yüreklendirmesi ile bir kitap yazan eğitimci Müslüm Çağlar daha sonra kitaplarını imzalayarak toplantıya katılanlara hediye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.