Dolar 32,4790
Euro 34,8597
Altın 2.440,36
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 16°C

ALAPINAR’DAN BİR PAŞA GEÇTİ

ALAPINAR’DAN BİR PAŞA GEÇTİ
1 Ağustos 2021 18:11 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2021 20:36

ALAPINAR, ya da eski adıyla Poçens…

Tortum’a bağlı, Erzurum kent merkezine yaklaşık 80 kilometre Kuzey’de, doğal güzellikleri ve mağaraları ile bilinen, dar ve virajlı yoluna inat, bağrı geniş, gönülleri sevgi dolu, zikzagsız insanlarının yaşadığı köy, haftasonu bir Paşa’yı, bir Kolordu Komutanı’nı görmenin ve konuk etmenin heyecanını yaşadı.

GÖNÜLLERİ FETHETTİ

Aldığı davet üzerine cumartesi sabahı Alapınar’a giden, köy sakinlerinden, Erzurum’da görev yapa İngilizce Öğretmeni Mehmet Duvar ile Muhtar Mahmut Kuş’a konuk olan, cenneti andıran, çoğu meyve ağaçlarıyla dolu bahçelerde, tüm protokol kurallarının işlerliğini kaybettiği ortamda, diğer konuklarla beraber özel bir gün yaşayan 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, mütevazi yaklaşımıyla da gönülleri fethetti.

GÜRÜL GÜRÜL AKIYOR

Tortum Gölü’nü besleyen, kurak bir mevsime ve HES’lere rağmen gürül gürül akan haliyle doğaya canlılık katan dere ile aynı adı taşıyan Alapınar Köyü, tarihinde ilk defa bir Paşa’yı, bir Kolordu Komutanı’nı gördü. “Köyümüzde önceleri vali görmüştük ama hayatımızda köyümüzde, hem de dokunacak kadar yakınımızda bir Paşa görmemiştik” diyen köy sakinleri, kendisiyle köy kahvesinde birlikte çay içip, sohbet etmenin mutluluğunu da yaşadılar.

ABDULLAH DEDE’Yİ AĞLATTI

Köyün bakkalı, lokantası, kahvesi dahil her şeyi olan Dursun Duvar’a ait çok yönlü mekanın önünde vatandaşla sohbet eden, çay içen, köy halkından 80 yaşındaki Abdullah Dede’ye (Ateş), “Hayatımda ilk defa bir paşa görüyorum” dedirten ve gözlerini yaşartan Tümgeneral Uzun, bir de konuşma yaptı.

“Hayatın kendisi bu köyün içinde, tüm sadeliği ile kendini gösteriyor” diyen ve beklediği sıcak ortamı bulduğunu kaydeden Uzun Paşa, şunları söyledi:

MAKAMLAR BİZE EMANET

“- İlk defa bir paşa gördüğünü belirten Abdullah amcamızın ifadesi, bizim köye gelişimizi daha da anlamlı hale getiriyor. İşgal ettiğimiz koltuklar, masalar, makamlar artık adına ne derseniz deyin; milletin bize bir emaneti. Yani bunlar babamızın malı değil. Millet için birşeyler yapalım, millete hizmet edelim diye bize verilen emanetlerdir. Bizim de çabamız emanete sahip çıkabilmek ve hakkını vermek.

Bu tür ziyaretleri önceden yapmayı çok arzuluyordum. Ama malum pandemi, tüm planlarımızı altüst etti. Makam odalarına kendimizi kapatma gibi bir yanlışımız var. Masabaşında üreten yapıdan sıyrılmamız gerekiyor. Halk ile millet ile beraber olmak, buralara gelmek lazım. Hayatın kendisi bu köyün içinde. Köyünüzde beklediğim gibi sıcak bir ortam buldum. Erzurum genelinde de zaten başka bir ortam tahayyül edilemez. Konukseverliğinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

DUA YAĞDIRDILAR

Köyü dolaşırken, kapılarının önünde oturan kadınlarla sohbet eden, hal hatır soran, kendilerinden hayır dualarını alan Uzun Paşa…

ASKER MUSTAFA’YA SÜRPRİZ

Oğlu vatan görevini yapan Muhtar Mahmut Kuş’un eşi olduğunu sonradan öğrendiği Necmiye ana ile kapısının önünde taşın üstüne oturarak sohbet etti, bu arada teskeresine iki aydan az bir süre kalan Mustafa Kuş ile telefonda konuşarak kendisine sürpriz yaptı.

KAYA KOÇ HÜZNÜ

Köyün üst taraflarında bulunan mağaraları dolaşan, her biri  Türk Mührü olarak tanımlanan, ancak bazıları ahır yapımında duvar taşı gibi kullanılan kaya koçların son halleri karşısında burukluk yaşayan, Muhtar Mahmut Kuş’tan bilgi alan Erhan Paşa, kendisinden tarihi emanetlere sahip çıkmasını istedi. Muhtar Kuş, köyde bir açık hava müzesi yapmayı düşündüklerini ve hatta yer bile ayarladıkları bilgisini konukları ile paylaştı.

KAPIKAYA’YA GİTMEK OLMAZDI

“Alapınar’a gelmişken, Kapıkaya’ya gitmek olmaz” diyen Yavuz Günaşdı ve Oğuzhan Türk’ün önerisi üzerine 10 kilometre ötedeki komşu köye rotayı çeviren Uzun Paşa ve Mehmet Öğretmen’in diğer konukları, köye adını veren, Urartular’a ait kaleye tırmandı, tarihe çok daha yakından tanıklık ettiler.

HER YAN CENNET GİBİ

Kale gezisi sonrasında Alapınar’a geri dönen, bu defa da bir başka bahçede ikindi çayı içmeye davet edilen konuklar, bahçenin düzeni ve temizliğine hayran kaldı, günün çabuk tükeniyor oluşunun burukluğu içinde yola koyuldular.

Tümgeneral Erhan Uzun Paşa, yola çıkmadan önce kendilerine unutulmaz bir gün yaşatan Muhtar Mahmut Kuş ile Mehmet Duvar öğretmen ve diğer vatandaşlara teşekkür etti. erzhaber

YORUMLAR

  1. Hikmet Ak dedi ki:

    Paşam bizim köye yaklaşmışsınız Allah varlığınızı daimetsin İnşallah bizim köyde kebap yeriz paşam karlı köyü

  2. Sami Nevruz dedi ki:

    Biz de Alapıınar halkı olarak bizleri kırmayıp köyümüzü ziyaret eden Sayın paşamız a teşekkürlerimizi sunuyoruz bu ziyarete sebep olan gazeteci beyefendilere ve Mehmet hocamıza da teşekkür ediyoruz

  3. Canbolat dedi ki:

    Hey Maşallah insanları mutlu eden gönül almasını bilen değerli komutanım Allah razı olsun iyi ki varsınız.

  4. Ağa SÖNMEZ dedi ki:

    Güzel ülkemizin farklı şehirlerinde yaşasak ta her zaman Erzurumlu olmaktan gurur duymuşuzdur. Değerli büyüklerimiz bizlere böyle bir memleket bırakmışlar. Allah hepsinden razı olsun vefat edenlere gani gani rahmet eylesin.
    Doğup büyüdüğümüz ve her zaman özlem duyduğumuz Alapınar köyümüzü ziyaret eden Sayın Komutanımıza ve diğer misafirlerimize selam ve saygılarımızı iletiyoruz.
    Ev sahipliği yapan misafirperverlik gösteren Değerli hocamız Mehmet DUVAR başta olmak üzere Muhtarımız ve diğer köylülerime de ayrıca teşekkür ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.