ALMANYA’DAN OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN GELDİ
ALMAN Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Hellmut Hartmann tarafından Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen “Otizmli Bireyler İçin etkileşim Terapisi” konulu konferansta, otizmin muhtemel sebepleri, otistik davranış gösteren bireylerin sosyal ve bilişsel özellikleri konuları üzerinde duruldu.
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından organize edilen ve iki gün devam eden konferansta öğrenci, öğretmen ve velilere, çocukların kendisi ve arkadaşları tarafından geliştirilen etkileşim terapisi prensipleri Dr. Med. Hellmut Hartman tarafından dile getirildi. Konferansta ayrıca otizmli bireylerin dil gelişiminin AIT (Etkileşim Terapisi Eğitimi) ile nasıl destekleneceği konusu anlatıldı.
ÇOCUĞU ZORLAMAYIN
Özel gereksinimli çocuklarla çalışan bir psikiyatrist olan çocukların Hellmut Amcası, etkileşim için, az konuşup, net kelimelerle çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini, salondaki izleyicilere değişik videolarla anlattı. Yönerge verildiğinde, çocuk yönergeyi yerine getirmek istemiyorsa, zorlanmaması gerektiğini belirten Dr. Hartman, belirli evreler geliştirerek dil konuşumundan tutun da veli-çocuk arasında yapılması gereken aktivitelere kadar hemen her konuya parmak bastı.
Uyaranları çok fazla olan çocuklarla Almanya’da nasıl bir taktik uyguladıklarına da işaret eden Dr. Med. Hellmut Hartman, bir A planı olması gerektiğini, buna uyulmadığı takdirde bir de B planının bulunması gerektiğini söyledi. Bir psikiyatrist olduğu halde, çocuklara ilaç verilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Hellmut Hartmann’ın verdiği bilgiler, izleyen herkes tarafından çok değerli bulundu.
TEŞEKKÜR ETTİ
Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, böylesi önemli bir konferans düzenleyen Atatürk Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Müdürü Fatih Boynıkoğlu ile Dr. Hellmut Hertman’a, özel gereksinimli çocuklara sahip aileler adına teşekkür etti.