Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 18°C
Çar 16°C

ANKARA’NIN SUYUNU SES SİSTEMLERİ İLE TEMİZLİYOR

ANKARA’NIN SUYUNU SES SİSTEMLERİ İLE TEMİZLİYOR
27 Ağustos 2023 06:47 | Son Güncellenme: 27 Ağustos 2023 07:08

ASLEN Erzurumlu olan ASKİ (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) Su Arıtma Dairesi Başkanı Nuri Kali, teknolojinin sağladığı imkanları alabildiği ölçüde kullanarak içme suyunun kalitesini artırma gayreti içinde olduklarını söyledi, bunun için ultrasonik (yüksek ses dalgası) ses sistemlerinden yararlandıklarını belirtti.

AMAÇ DAHA KALİTELİ SU

Ankara’ya transfer olduktan sonra, Başkent’in su ve kanalizasyon sorunlarını asgariye indirmek ve vatandaşın çok daha kaliteli su kullanmasını sağlamak amacıyla yoğun çaba içine giren Nuri Kali, “kalite ve temizlik” konusunda her yolu denediklerini ve her türlü imkânı kullanmaya çalıştıklarını bildirdi.

Uyguladıkları yöntemler arasında ses sistemlerinin de bulunduğunu da bildiren Nuri Kali, erzurumdanhaberler’e yaptığı değerlendirmede; ultrasonik ses sistemlerinin özelliklerini ve etkisini “Normalde insan 20 ile 20 bin hertz (HZ) frekans aralığındaki sesleri duyabilmektedir. Ultrasonik ses sistemleri, 20 ile 120 bin hertz arasında ses yaymaktadır. Bu sistemi biz içme suyu içinde kullanıyoruz” diye açıkladı.

KÖTÜ KOKUYU DA ÖNLÜYOR

Sistemin çalıştığında, suyun içinde bulunan ve halk arasında “yosun” olarak bilinen mavi-yeşil algleri, yani küçük organizmaları etkisiz hale getirdiğine işaret eden Nuri Kali, şunları söyledi:

“- Bu sayede suya enzim salgılayan yosunların üremesi azalıyor. Bazı yosunların toksik yani zehir salgıladıkları bilinmektedir. Bu toksikler öldürücü de olabilir. Yine suya karışan enzimlerin hoş olmayan bir koku yaydığı da bilinmektedir.

Biz, ultrasonik sistemini kullanarak mikroorganizmaların büyümesini engelliyor ve kontrol altına alıyoruz. Bu yöntemle suda kötü koku oluşumunun önüne geçiyoruz.”

YENİ ÜRETİCİLERE İHTİYAÇ VAR

Su arıtma yöntemlerini anlatırken aktif karbonun rolüne de vurgu yapan Kali “Sularda eğer arıtma ile gideremediğimiz organik maddeler ortaya çıkıyorsa, bu sorunu aktif karbon kullanarak gidermeye çalışıyoruz. Türkiye’de aktif karbon üreten 3-4 firma olduğunu biliyorum. Bazılarının kapasitesi yetersiz. Aktif karbon doğru bir tercih. Ülkemizde dövizin yurtdışına çıkması büyük bir sorun. Aktif karbonun kaynağı ile ilgili TÜBİTAK desteği ile bazı çalışmaların olduğunu biliyorum. Kaysı kabuklarından yararlananlar olduğu gibi ceviz kabukları da kullanıyorlar. Bir firma ise meşe kabuklarından üretim yapmaya çalıştı ancak henüz başarılı olamadı. Yurtdışında ise genellikle hindistancevizi kabukları temel tercih. Tabii burada ürünün yetiştiği ülke belirleyici oluyor, örneğin Çin bambudan üretiyor. Türkiye’de kömür bazlı üretim de mümkün ancak bu yönde faaliyet gösteren bir aktif karbon üreticisi duymadım. Ülkemizin aktif karbon üreticisine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.