Dolar 32,5691
Euro 34,7564
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

BAŞKAN SEKMEN’İN KİRLİLİĞİ ÖNLEME FORMÜLÜ

BAŞKAN SEKMEN’İN KİRLİLİĞİ ÖNLEME FORMÜLÜ
18 Kasım 2016 08:10

40-grp

ERZURUM‘da kış ile birlikte hava kirliliği kendini gösteriyor.

Bilinen bir gerçek, kentin havasını en çok kömür kirletiyor.

Motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, sanayi kesiminde lastik ve yağ yakılması ise diğer etkenler.

Palen Doğalgazda abone sayısı 99 bine ulaşmış.

Ancak abonelerin büyük bir bölümü, doğalgazı sadece mutfak ve banyoda kullanıyor.

Apartmanların çoğu, eskiden olduğu gibi kömürle ısınıyor.

Hava kirliliğine neden olan faktörler fotoğrafına tam olarak bakmak için bir de buna il düzeyinde 60 bin dar gelirli aileye SYDV tarafından dağıtılan 100 bin ton kömürü eklemek gerekiyor.

Sadece Erzurum kent merkezinde dar gelirlilere dağıtılan Soma ve Tunçbilek kömürünün miktarı 30 bin tondan fazla.

SEKMEN’İN UMUDU, 10 KADAR YATIRIMCIDA

Halkın yüzde 60’a yakın oyları ile Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Mehmet Sekmen ile kısa bir süre önce görüştük.

Görüşmede Başkan Sekmen’e ‘Ne olacak Erzurum’un hava kirlilik sorunu’ dedik.

Başkan Mehmet Sekmen, hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırlatıyor ve Ankara’ya gidiyor ve yetkililere şöyle diyor:

– Soba ve kaloriferlerde yakılan linyitin kalorisi yüksek ama havamızı kirletiyor. Linyit yerine ya Kok kömürü verelim. Ya da dar gelirlilere doğalgaz sobası dağıtalım. Onlara kömür yerine örneğin 1000’er lira verelim. Vatandaş sadece bir odasını ısıtırsa o para ona yeter.

Ancak Ankara Sekmen’in önerisini kabul etmiyor:

“Peki hava kirliliğini önlemek için başka planınız var mı?” diye sorunca başlıyor anlatmaya:

– Aslında bu işin temelinde işsizlik yatıyor. Bir işte çalışmadığı ve geliri olmadığı için adam, kömür yardımı alıyor. Öncelikle bizim işsizlik sorununa çare bulmamız lazım. Bunun için halen görüşme halinde bulunduğum 5-10 yatırımcı var. Bunlar son sürat yatırıma başlayacak işadamları. En fazla 2-3 yıl içinde işsizlik sorunu çözersek, hava kirliliği azalır. Çünkü işi olan daha doğrusu para kazanan aile soba yakmaz, doğalgaza geçer.

DAR GELİRLİYE 2+1’LER 70 BİN

Görüşmemiz sırasında Başkan Sekmen, dar gelirlileri ev sahibi yapmak için Yakutiye ilçesinde değişik projeler hazırladıklarını belirtti.

Şehitler Mahallesinde kamulaştırma çalışmalarının yüzde 80 düzeyine ulaştığını hatırlatan Sekmen, aynı şekilde Edip Somunoğlu Mahallesinde ki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Başkan Mehmet Sekmen, buralarda dar gelirliler için yapılacak evlerin 2+1 olacağını, fiyatının ise 60- 70 bin lirayı bulacağını sözlerine ekledi

YORUMLAR

  1. Prof.Dr.Recai ÇINAR dedi ki:

    Bir büyük terör hava kirliliği, maalesef pek farkında değiliz. İnsanımızın daha çok hoşuna giden politika ve magazin yerine, sadece Erzurum’u değil tüm Ülkemizi ve tüm Dünyamızı tehdit eden bu önemli konuyu dile getiren değerli yazar Sayın Kadir Sabuncuoğlu’a bu çok önemli ÖNGÖRÜSÜNDEN dolayı yürekten teşekkür ediyorum. İşte gazetecilik böyle olmalı.