Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 23°C

BU DUVAR BAŞKA DUVAR

BU DUVAR BAŞKA DUVAR
18 Temmuz 2021 10:10 | Son Güncellenme: 18 Temmuz 2021 10:11

DUVARI hepimiz biliriz; yapılar için settir. Duvar, binaları, kaleleri, bahçeleri dış tehlikelerin yanında kara, yağmura, rüzgara karşı korumak amacıyla taştan, tuğladan, kerpiçten yapılan örüntü, bir engel olarak tanımlanır.

Dursun da; başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere çeşitli yerlerde yaygın olarak kullanılan, özellikle de erkek çocuklara verilen bir isimdir.

Bir isim olmanın ötesinde “kalsın, gelmesin” gibi durağan eylemler için de kullanılan bu kelime, çoğu zaman bir emir, bir buyruk, bir komut kipi olarak kolaylıkla anlaşılır.

BİR KİŞİYİ TANIMLIYOR

Biri birinden bağımsız olan bu iki kelime, Tortum’un Alapınar Köyü’nde çok yönlü bir insanı tanımlıyor!

SADECE 70 KİLOMETRE ÖTEDE

Erzurum kent merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta, Tortum İlçesi’ne bağlı, sınırları içinde tarihi kalıntı ve mağaraları da barındıran, yaz aylarında nüfusu en az 10 kat artan, kış aylarında 8-10 hanelik “ıssız bir yerleşim yeri”ne dönen, eski ismi “Poçens” olan Alapınar Köyü, bugünlerde mahalle bakkalı “Dursun Duvar” ile dikkat çekiyor.

ALAPINAR’IN HER ŞEYİ

Asıl mesleği “şef garson” olan, kış aylarında Erzurum’un marka lokantalarından Aspava’da çalışan 50 yaşındaki 2 çocuk babası Dursun Duvar, yaz aylarında konakladığı Alapınar’da çok yönlü işler yapıyor.

ESKİ BAKKAL EMEKLİYE AYRILDI

Rakibi yılların bakkalı Fikri Kıraç’ın yaşlanıp, işi bırakmasıyla birlikte köyün tek bakkalı haline gelen Dursun Duvar, ne durmak biliyor, ne hizmet anlamında önüne engel koyuyor. Duvar, hemen herkese ilgiyle, sevecen ve dostane şekilde yanaşarak farklılık oluşturmaya çalışıyor.

ŞARKI, TÜRKÜ, ŞİİR HEPSİ VAR

Köyün durağan hayatına canlılık katan, eline aldığı mikrofonu ile değme sanatçılara taş çıkartan, şarkılar, türküler söyleyen, şiirler okuyan Dursun Duvar, bu hali ve tavrıyla ciddi bir çekim gücü de oluşturuyor.

CUMARTESİ GÜNLERİ DÖNER VAR

Köyden çok sayıda insanı şarkı, türkü söylemeye teşvik eden, köyün kadınlarından “Bize de akşamları özel program yap, gelip kahve içmek istiyoruz” diye teklifler alan Dursun Duvar, her cumartesi “döner günü” düzenliyor.

NEMLİ AMA SICAK MEKAN

Yılların ustası, aşçılıkta önemli bir deneyimin sahibi Muhittin Cebe ile birlikte cumartesi günleri, küçük, nemli ama canlı bakkal dükkanının bir köşesinde döner vuran Dursun Duvar, çok sayıda insana “Cumartesi gelse de Muhittin Usta’nın dönerini yesek” dedirtiyor.

HARUN CİCİ’NİN KÖYÜ

Bünyesinden çok renkli kişiliklerin çıktığı, İzmir’de yaşayan Dünya Kuaförler Şampiyonu Harun Cici’nin…

BİR AĞAÇTA 5 MEYVE

Yine alanında adından sıkça söz edilen, mesleğinden dolayı çoğu insanın hafızasında “İngiliz Memet” diye yer edinen, kendini bahçe bitkileri konusunda yetiştiren ve deneyim sahibi olan, aşılama yöntemiyle “bir” ağaçta aynı anda “beş meyve” birden üretmeyi başaararak inanılmazı gerçekleştiren Mehmet Duvar öğretmenin köyü olan Alapınar, Cenevizliler’den kalma Cığcığ ve İki Katlı Mağaraları’nın yanında yine tarihi kalıntılarıyla da tarihçilerin öteden beri ilgisini çekiyor.

Bol yeşilliği, asırlık ağaçları ile de bilinen Alapınar, suyu HES’ler tarafından kullanıldığı için azalan, ama her şeye inat akan deresi ve güleryüzlü, misafirperver insanları ile dağların arasında, sadece 70 kilometre ötede Erzurum’un, Tortum’un bir önemli değeri olarak fark edilmeyi bekliyor. erzhaber

YORUMLAR

  1. Ethem cici dedi ki:

    Çok teşekkür ediyorum gerçekten çok güzel işlenmiş benim güzel köyüm size editörünuze çalışanlarınıza sevgili kardeşim dursun duvara çok teşekkür ediyorum sağolun