Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 20°C
Az Bulutlu
Erzurum
20°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C

CAMİYİ BUZ DOLABI HALİNE GETİRDİLER

ERZURUM’UN TARİHİ CAMİLERİNDEN GÜRCÜ MEHMET’DE RESTORASYON AYIBI YAŞANIYOR. GEÇTİĞİMİZ GÜZ AYLARINDA KULLANIMA AÇILAN CAMİNİN ÖZELLİKLE ÇATI KISMINNIN İZOLASYONUNUN İYİ YAPILMAMASI, TARİHİ MABEDİ BUZ DOLABINA ÇEVİRDİ.

CAMİYİ BUZ DOLABI HALİNE GETİRDİLER
26 Nisan 2022 15:26

ERZURUM‘un tarihi mabedlerinden, Sultan Melik Mahallesi’ndeki Gürcü Mehmet Camii, bu defa da restorasyon darbesi yemiş olmanın hüznünü yaşıyor.

İlk büyük darbeyi geçtiğimiz yıllarda uygulanan kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında yiyen ve neredeyse yıkılma noktasına kadar gelen tarihi cami, erzurumdanhaberler’in ısrarlı takibi sonrasında restorasyona alınmıştı.

Kentin tarihi yapıtlarının çokça bulunduğu Sultan Melik Mahallesi’nde, Üç Kümbetler’e uzanan yolun tam üzerinde, yerlisi-yabancısı ile yığınla turistin önünden geçtiği, geçerken üzüntü ve şaşkınlığını gizleyemediği Gürcü Mehmet Cami, iki yıl kadar önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona tabi tutuldu.

CEMAAT PES ETTİ

Yapımı 17. yüzyıla kadar giden, çok eski yıllarda çıkan yangında ciddi tahribat gördüğü bilinen Erzurum’un kubbesiz camilerinden Gürcü Mehmet’de yaşanan ayıp, caminin yaşanan sorun ve sıkıntıların çokluğundan dolayı giderek azalan cami cemaatine “pes” dedirtti.

Caminin çatı bölümünde kış boyu fırtına ve uğultunun eksik olmadığını, kaloriferlerin yanmasına rağmen ısınamadıklarını ve namazı sürekli paltolarına sarılarak kılmak zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar, yapılan yanlışların düzeltilmesini ve eksiklerin bir an önce giderilmesini istediler.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKAN GÜZELLİK

Öte yandan restorasyon çalışmaları sırasında tesadüfen de olsa, önemli bulgulara da rastlandı. Daha önceki yıllarda bilinçsizce yağlı boya ile boyanan caminin ahşap kısımlarındaki özel işlemeler, boyaların temizlenmesi sonucu ortaya çıktı. Yıllarca boya altında kaldıkları için bozulan özel işlemeler, orijinaline uygun şekilde yeni baştan yapıldı, orijinal kısımların küçük bir kısmı da, örnek teşkil etsin diye açıkta bırakıldı.

BURASI İMAM ODASI

İmama ait bir odanın bulunmadığı, görevlilerin özel malzemelerinin açıkta olduğu camide hoş olmayan görüntülerin giderilmesini isteyen vatandaşlar, “Mabedleri, tarihi yapıtları güya daha sağlam hale gelsin, eksikleri giderilsin diye restore ediyor ama el attıkları her yapıtı restore edilir hale getiriyorlar” diye konuştular. aerzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.