Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Az Bulutlu
Erzurum
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 21°C
Sal 18°C
Çar 15°C

ÇİFTE MİNARELER’İN ÜSTÜ KAPATILSIN!

ÇİFTE MİNARELER’İN ÜSTÜ KAPATILSIN!
2 Mayıs 2021 19:16

SON 10 yılda kapalı olduğu gün sayısı, açık olduğu gün sayısından hayli fazla olan, neredeyse 7-8 aydan beri de “müze yapıyoruz” denilerek kapısı ziyaretçi trafiğine kapalı tutulan Çifte Minareli Medrese’nin üzerinin açılır-kapanır çatı sistemiyle kapatılmasının şart olduğu belirtildi!

OLUMSUZ ETKİLENİR

Ulu Cami’de yıllardan beri sergilenen kutsal mekanlar maketlerinin, bundan böyle müze olarak dizayn edilen Çifte Minareli Medrese’de sergileneceğini belirten Maket Sanatçısı Doğan Hattatoğlu, önemli bir eksiğe dikkat çekti, “Müze olarak kullanılacak yapının üzerinin mutlaka kapatılması gerekir. Sonuçta sergilenecek eserlerin soğuktan-sıcaktan, tozdan, nemden olumsuz olarak etkilenme ihtimali var” uyarısı yaptı.

MAKETLER TAŞINDI

Erzurum’un simge eserlerinden olan, uzunca bir süre restorasyon nedeniyle kapalı tutulan, yaklaşık 5 yıl süren esaret hayatından sonra, çevre düzenlemesi yapılmadan yarım yamalak açılan ve eksikleri sonradan giderilen Çifte Minareli Medrese’nin kapıları geçtiğimiz yıl bu defa da “müze yapıyoruz” denilerek kapatılmıştı. Başta Lalapaşa olmak üzere çeşitli camilerden toplanan eserlerin sergileneceği Çifte Minareli Medrese’ye, Ulu Cami’de sergilenen Doğan Hattatoğlu imzası taşıyan kutsal mekan maketleri de taşındı.

ŞARTLI KABUL ETTİ

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden gelen öneriyi, “maketleri çok daha fazla kişi görür” düşüncesinden hareketle “şartlı” kabul ettiğini belirten Doğan Hattatoğlu, Çifte Minareli Medrese’nin üzerinin kapatılmasının şart olduğunu bildirdi. Müzede sergilenecek eserlerin çok hassas olduğunu, her türlü hava koşulundan olumlu-olumsuz etkileneceğini belirten Hattatoğlu, şunları söyledi:

“-Çifte Minareli Medrese’nin üzerinin kapatılmasına yönelik adımların atıldığını öncelerde duymuştum. Konuya Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu da sucak bakmış ve onay vermiş. Hatta bir proje de hazırlanmış. Ancak dönemin Vakıflar Genel Müdürü onay vermeyince proje rafa kalkmış. Medrese müze olarak yeniden dizayn ediliyor, düzenleniyor. Her ne kadar eserlerin önemli kısmı kapalı mekanlarda sergilenecekse de, insanları giriş-çıkışlarında sirkülasyon olacak, ısı değişiminden tüm eserler olumsuz şekilde etkilenecek.

AVLUDA BEKLEYEN TEHLİKE

Benim yaptığım maketler ise avluda, yani açık havalı bir yerde sergilenecek. Ne kadar dikkat edilirse edilsin, eserlerin nemden, tozdan, sıcaktan ya da soğuktan etkilenme ihtimali hayli fazla. Rafta duran o projenin hayata geçirilmesi, Çifte Minareli Medrese’nin hayrına olacaktır. Hazır işler devam ediyorken, açılışı birkaç ay daha öteleyip, çatıyı yapmak en doğru olanı. Kapatma işi bu yıl olmazsa, bir dahaki yıl mutlaka olacaktır. Şartlar kapatmayı gerektirecek. Kervan yolda düzülür mantığını bir yana bırakmakta fayda var.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.